Is there something rotten in the State of Denmark?

le 24 septembre 2021 Opiniestukken
Is there something rotten in the State of Denmark? Het is de vraag die opwelt als men deze dagen de tweets van sommige partijvoorzitters en ministers van de federale regering leest. Men valt elkaar wederzijds aan met een vinnigheid die op zijn minst verrassend is. De voorzitter van de grootste partij in de regering, de partij van de premier en meer nog die van zijn zusterpartij laten zich op Twitter in scherpte niet onbetuigd.

Als oud worden een opgave is, dan kan je er toch een gave van maken

le 10 septembre 2021 Opiniestukken
Als oud worden een opgave is, dan kan je er toch een gave van maken. Dat tonen sommige van mijn lang gepensioneerde leermeesters en hun partners: zij zijn zeer mooi ouder geworden. U raadt het, zoveel jaren later zijn zij mijn vrienden geworden. Ze hebben vrede met zichzelf en met de ander, en het is heerlijk in hun gezelschap te vertoeven. Dat mocht ik de voorbije weken tijdens drie ontroerende post corona ontmoetingen eindelijk opnieuw ondervinden.

Met alle Chinezen, maar niet met den deze.

le 05 septembre 2021 Opiniestukken
Mijn grootmoeder waarschuwde mij al in 1970 voor het 'gele gevaar'. Het rode boekje herinnert u zich: “de vrede komt uit de loop van een geweer”. In China is een klein decennium geleden een leider opgestaan met trekjes die sterk doen denken aan de voormalige Grote Roerganger. Die leider staat aan het hoofd van een volk van 1,5 miljard mensen die zich vooralsnog laten disciplineren, en hij vermengt het toppunt van autocratie met een imperialistisch exportkapitalisme. Terwijl hij ons volle containers met goedkoop lekkers aanlevert, neemt hij Hong Kong in, bedreigt hij Taiwan en heerst hij over Eurazië. Hij zegt lak te hebben aan de mensenrechten, en zit aan tafel met Rusland, India en Turkije alsof het bondgenoten zijn. In de Afrikaanse wouden spreekt men beter Chinees dan Engels of Frans.

Afghanistan

le 16 août 2021 Opiniestukken
In mijn retorica viel Saigon, en moesten de laatste VS-militairen en burgers vluchten uit Vietnam. Enkele jaren later, in mijn laatste jaar universiteit (1979-‘80) vielen de Russen Afghanistan binnen.

Trouver le courage aujourd'hui pour un autre 50 ans d'avenir

le 05 mars 2020 Opiniestukken
L'histoire montre que lorsque la crise économique, politique, budgétaire, financière ou alimentaire frappait le plus fort, une réforme de l'État est néanmoins intervenue. C'était également le cas du premier cabinet Dehaene en 1992, lorsque le premier ministre avait introduit en 1993 la réforme de l'État la plus profonde jamais entreprise sur le plan institutionnel. Il n'y a, bien sûr, aucun lien causal démontrable. Néanmoins, l'un, à savoir la consolidation budgétaire et le progrès socio-économique, n'est pas sans l'autre, à savoir une structure étatique efficace. Qu'il s'agisse de la Belgique ou de l'Union européenne, une structure de type étatique n'est jamais définitivement complète, pas plus qu'une structure d’entreprise ou associative. Pour que cette structure ne se désintègre pas, elle doit se réinventer sans cesse afin de rester viable.