De Week van Geens 1 januari tot 15 januari

op 15 januari 2018 Nieuwsbrieven
Met de Kerst wenste ik u een vredevol jaar waarin taal één van de belangrijkste instrumenten zou worden: geen veralgemeningen, geen vereenvoudigingen. En dus ook geen kwetsende uitlatingen. Taal is het beste ‘wapen’ tegen vervlakking en platheid. Wordt de taal goed gebruikt, dan zuivert ze veel slechte gedachten weg. Wie zegt wat hij denkt, doet vaak ook wat hij zegt. Goed taalgebruik laat toe om eerst na te denken over hoe je gaat zeggen wat je denkt. En of het überhaupt zinvol is om het te zeggen. Veel draait vandaag om communicatie en de perceptie daarvan, laat ons dan tenminste goed communiceren. Lees de Week van Geens »

De Week van Geens 11 december tot 24 december

op 24 december 2017 Nieuwsbrieven
​Kerstmis is het feest van de hoop, van het jonge leven dat iedereen, jong en oud, samenbrengt rond de wieg. Die wieg is de wieg van de pasgeborene, maar ook de wieg van onze beschaving die elk kind onvoorwaardelijk moet steunen, om een toekomst te vinden die menswaardig is. Elk kind, elke mens, met elk talent, hoe ongewoon ook, telt. Ook en misschien vooral het jonge kind dat in één of ander oorlogsgebied wordt geboren. Of het nu in Bethlehem is, of een andere regio in het Midden Oosten. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 4 tot 12 december

op 12 december 2017 De week van Geens
​Ik ontving de slachtoffers van de Bende van Nijvel maandag op mijn kabinet voor hun jaarlijks ontmoetingsmoment. Ik heb gastheer gespeeld omdat ik het belangrijk vond dat het vertrouwen tussen het gerecht en de slachtoffers stilaan hersteld wordt, want er is een vertrouwensbreuk geweest. Maar ik heb het gevoel dat er een stukje van dat vertrouwen hersteld is, al is er nog een hele lange weg te gaan. Lees De week van Geens »

De week van Geens 28 november tot 4 december

op 05 december 2017 De week van Geens
Afgelopen zondag hadden we voor het eerst een grote familiereünie met de afstammelingen van mijn betovergrootvader. De man stierf op zijn 37 in 1908 en liet zeven kinderen beneden 15 jaar achter. Zijn vrouw boerde alleen verder, en zo kwamen ze de Eerste Wereldoorlog door. Eén van de kinderen overleed in 1920, één bleef op de boerderij en de vijf anderen gingen naar de stad. Ze hadden onderwijs gehad tot een jaar of 14 gemiddeld, sommigen meer, sommigen ook minder. Maar ze deden het goed, als zelfstandig ondernemer. Niet één liep ook maar een beetje verkeerd, dat zou hun moeder niet verdragen hebben. Lees De week van Geens »

De week van Geens 20 tot 28 november

op 28 november 2017 De week van Geens
​Zoals het gedicht van Karel van de Woestijne het zegt, “het is triestig dat het regent, dat het moe regent in de herfst”. Het went nooit, die nattigheid die in de kleren en de muren kruipt. Maar Sinterklaas en Kerstmis komen eraan. Het is dus ook een mooie tijd. Het vroege donker geeft gezelligheid voor wie thuis is of komt, en we mogen nadenken over wie zoet en lekkers zal krijgen, en wie de roe. Ik wens u warme avonden bij het vuur van de haard of de verwarming, en voor wie wacht op zonnevitamientjes, in februari is ze er terug. En troost u, het donker duurt veel langer in de Skandinavische of de Baltische landen, in Helsinki of St Petersburg. Lees De week van Geens »

De week van Geens 13 tot 20 november

op 20 november 2017 De week van Geens
De rellen in Brussel domineerden vorige week het nieuws. De manier waarop onze mooie hoofstad in de nationale en internationale pers werd afgebeeld, was dan ook allesbehalve fraai. Brussel verdient beter. Het is ons commercieel, financieel en toeristisch centrum en dat moeten we koesteren. Dergelijke rellen moeten we absoluut vermijden in de toekomst, het kan niet dat de straat er baas is. We gaan als federale overheid rond de tafel zitten met de veiligheidsdiensten voor oplossingen. Brussel verdient dat, maar zeker ook de politieagenten die elke dag keihard werken voor onze veiligheid. Lees De week van Geens »

De Week van Geens 5 november tot 12 november

op 13 november 2017 Nieuwsbrieven
​Op één week kwamen vier grote thema’s in de actualiteit: de media en de publieke opinie werden verwend. Na Catalonië kwam de herdenking van de aanslag door de Bende van Nijvel in Aalst, vervolgens sexueel grensoverschrijdend gedrag en tenslotte voetbalgeweld in Brussel Stad. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 24 oktober tot 31 oktober

op 31 oktober 2017 De week van Geens
Een drukke week waarin ik sprak over de Bende van Nijvel, mijn visie op de Court of the Future, een tweede magazine en het vertrek van een compagnon de route. Lees De week van Geens »

De week van Geens 16 tot 23 oktober

op 23 oktober 2017 De week van Geens
Deze week ontviel ons plots één van België's meest eminente veiligheidsspecialisten, Brice De Ruyver, hoogleraar in Gent. Hij was nauwelijks 62 en heeft de voorbije 20 jaren zowat alle Belgische regeringen eminent geadviseerd. Mijn laatste lunch met hem dateert van 30 augustus. Hij was in uitstekende doen, samen met zijn even trouwe kompaan, Cyrille Fijnaut, met wie ik samen doceerde in Leuven. Zoals men zegt in het Latijn, vita brevis, amor longa. Het leven is kort, de liefde lang. Lees De week van Geens »

De Week van Geens 9 oktober tot 16 oktober

op 17 oktober 2017 Nieuwsbrieven
Wat gaat er om in de wereld? Is er iets nieuws aan de hand dat we zo onrustig zijn? Kenners van de geschiedenis zullen zeggen dat het nooit rustig is geweest. Kenners van de toekomst zullen antwoorden dat de toekomst er nooit zo snel zal zijn geweest. Lees De Week van Geens »

De week van Geens 2 tot 9 oktober

op 09 oktober 2017 De week van Geens
In de politiek vallen vaak harde woorden. Gelukkig heel vaak op de bal, maar soms ook op de man. Ik hecht zelf veel belang aan de stijl van mijn discours. De krant De Standaard heeft er zelfs een naam voor gevonden: geensianismen. Zalvend de waarheid zeggen luidt hun definitie. Lees De week van Geens »

De week van Geens 25 september tot 2 oktober

op 02 oktober 2017 De week van Geens
​Catalonië is, zoals Schotland, een frontrunner in Europa. Een belangrijk gedeelte van de bevolking is voor onafhankelijkheid. Andere Catalanen vinden het referendum ongrondwettig -en ze hebben gelijk, maar weinig onafhankelijkheden worden begeleid door de grondwet. Nog een ander deel van de Catalaanse bevolking begrijpt dat onafhankelijkheidsstreven niet in een steeds globalere wereld waarin nationaliteit en etnie voorbijgestreefde referentiepunten lijken.Tenzij het moederland nadrukkelijk op zijn strepen staat, en dat is een understatement. Lees De week van Geens »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...