De week van Geens 4 mei - 17 mei

op 17 mei 2019 Nieuwsbrieven
Team Vlaams-Brabant trapte de campagne af met eerste stops in Halle en Vilvoorde. Samen met Peter Van Rompuy ga ik op pad op verschillende locaties in onze provincie. Lokale ondernemers ondersteunen en meer jobcreatie in onze regio zijn enkele van onze speerpunten. Bij brouwerij Boon in Halle proefden we een heerlijk Geuzebier. Volgens sommigen smaakt dit bier ‘speciaal’, wij waren het erover eens dat het beste altijd speciaal is. In Vilvoorde bezocht ik maandag de jaarmarkt. Lees de week van Geens »

De week van Geens 26 april tot 3 mei

op 03 mei 2019 De week van Geens
De afgelopen legislatuur hebben we hard gewerkt. We hebben wetboeken herschreven, justitie moderner gemaakt en op de digitale rails gezet en stappen gezet opdat justitie toegankelijk is voor iedereen, jong en ouder. Maar het werk is nog niet af. In 'Justitie in transitie' schrijf ik over wat er gerealiseerd is, maar ook over wat de uitdagingen zijn. Op mijn vernieuwde website leest u de 213 werken die ik afrondde, maar u leest er ook mijn visie op de toekomst. Lees De week van Geens »

De week van Geens 9 april - 25 april

op 25 april 2019 Nieuwsbrieven
De parlementaire zittijd 2014-2019 liep vandaag ten einde. Er werden nog zes wetten justitie gestemd: het Mensenrechteninstituut, de wet Lejeune, de strafuitvoering in de gevangenis voor kortgestraften beneden de drie jaar, de ICT-wet voor justitie, een bijzonder strafwet met o.a. terreur en genocidebepalingen en de ‘moderne’ openbaarmaking (d.i. uitspraak) van vonnnissen en arresten. Samen met mijn commissieleden (foto boven) ben ik fier op wat we presteerden. Ik kreeg van mijn commissievoorzitter Philippe Goffin een Standard-sjaal die ik prompt aan mijn kleinkinderen cadeau deed. En van de kranten De Standaard en het Nieuwsblad kreeg ik een heel mooie quotering voor het geleverde werk in de voorbije legislatuur. Lees de week van Geens »

De week van Geens 3 april - 8 april

op 09 april 2019 Nieuwsbrieven
Na enkele meer dan normaal drukke weken, is er de relatieve rust van de paasvakantie. De stilte voor de storm van de grote verkiezingstest. Tijd dus om naar de Ronde van Vlaanderen te kijken. Lees de week van Geens »

De week van Geens 26 maart - 2 april

op 03 april 2019 Nieuwsbrieven
Ik beleefde de mooiste 1 april in jaren. De digitalisering van de burgerlijke stand trad in werking, de nieuwe speekselcollectoren voor de drugstest op chauffeurs konden voor het eerst gebruikt worden en de Saoedi's gaven de Grote Moskee in Brussel definitief uit handen. Niet slecht voor een minister in lopende zaken. Lees de week van Geens »

De week van Geens 19 maart - 25 maart

op 26 maart 2019 Nieuwsbrieven
Internationale en Europese samenwerking blijft belangrijk, onder meer inzake veiligheid. Gisteren sprak ik met de Europese collega-Ministers van Justitie van Frankrijk, Duitsland, Italië, Luxemburg, Spanje en Nederland over een gezamenlijke aanpak voor terrorisme en georganiseerde misdaad. We spraken over de uitdagingen die de terugtrekking van Amerikaanse troepen uit Syrië met zich meebrengen. Syriëstrijders mogen als gevolg van de evoluerende situatie niet worden vrijgelaten. Lees de week van Geens »

De week van Geens 12 tot 19 maart

op 19 maart 2019 De week van Geens
Weer een week ging voorbij, sneller dan de bliksem. Een drukke week in het parlement waar de minimale dienstverlening in de plenaire vergadering werd gestemd, samen met de hervorming van de gerechtskosten. Een drukke week op het terrein omdat ik de aankomende actie van de magistraten mocht anticiperen, door een debat op RTBF en een bezoek aan Namen, waar ik de bouw van het nieuwe Justitiepaleis definitief kon aankondigen. Een drukke week in de Commissie Justitie waar een aantal projecten gestemd werden en naar de plenaire verzonden. In het strafrecht de reparatie van de wet Lejeune en de hervorming van de Assisenprocedure. De kansspelen ook, ondanks alle contestatie. Lees De week van Geens »

De week van Geens 5 maart - 11 maart

op 12 maart 2019 Nieuwsbrieven
Gisteren werd de CD&V-campagne afgetrapt door onze Voorzitter, zijn lijsttrekkers en burgemeesters. Onze oranje draad de komende maanden is de versterking van uw levenskwaliteit: goed leven, gezond leven en gerust leven. Want is dat niet wat telt? Dat uw kinderen opgroeien in een gezonde lucht, dat we ons veilig voelen op straat en dat we kunnen genieten van elkaar. CD&V zal er alles aan doen om met gezond verstand verder te werken, voetjes op de grond. Met de fanfare op kop, hoog van de toren blazen, is onze stijl niet. Dan haal je ook geen resultaten. Lees de week van Geens »

De week van Geens 25 februari - 5 maart

op 05 maart 2019 Nieuwsbrieven
Samen met mevrouw Anniek Gavriilakis van Bond Zonder Naam gaf ik een interview aan Het Belang van Limburg over haar ervaring in de gevangenis van Hasselt. Zij deelde een week het dagelijks leven van de gevangenen, en op die manier konden we heel wat informatie en toekomstvisies uitwisselen. De voorbije week werd ook het nieuwe wetboek vennootschappen en verenigingen in de Kamer definitief goedgekeurd. Het treedt voor nieuwe vennootschappen in werking op 1 mei, en voor bestaande vennootschappen ten laatste op 1 januari 2020. Lees de week van Geens »

De week van Geens 19 februari - 25 februari

op 25 februari 2019 De week van Geens
Pesten via het internet. Sommigen vinden dat de slachtoffers ‘overdrijven’ of dat ze ‘de humor er niet van in zien’. Ook ik zie dat er geen remmen meer zijn op sociale media. Mensen denken dat ze anoniem zaken posten, dat de persoon in kwestie hen toch niet zal lezen of dat die dat toch niet zo erg zal vinden. Ik vrees dat ze ongelijk hebben. Ik wil zeker niet stigmatiseren want ik begrijp het nut van sociale media en ik hou van mondige mensen en mensen die durven kritisch zijn. Het jammere is echter dat de minder extreme meningen vaak stil blijven, uit vrees om tegen het buikgevoel van de roepers in te gaan. Ik wil niet met een belerende vinger wijzen, ik wil gewoon dat iedereen zichzelf durft zijn. On- en offline. Lees de week van Geens »

De week van Geens 6 februari - 18 februari

op 21 februari 2019 Nieuwsbrieven
Na Facebook, Twitter, nu ook Instagram. Een mens moet meegaan met zijn tijd. De twee voorbije weken waren heftig. We werken heel hard door, maar de verkiezingskoorts neemt toe. Om het noorden niet te verliezen in alle drukte, schrijf ik nu naast de nieuwsbrief ook een wekelijkse opinie over een heet hangijzer en langetermijnpolitiek. U vindt ze ook terug in deze brief, één over klimaat en één over de noodtoestand van Trump. En o ja, voor het geval u het zou vergeten, op 12 mei houden we ons jaarlijks feest. Wat vroeger dan gewoonlijk, inderdaad, omdat het op 26 mei verkiezingen zijn. U komt ook? Uw steun zal deugd doen. Lees de week van Geens »

Als de redding zoek is, is de noodtoestand nabij

op 18 februari 2019 Opinie heet hangijzer en de langetermijnpolitiek
De voorbije week werd ik verschillende keren verrast. Maar twee keer niet. De eerste keer niet toen de N-VA met haar veiligheidsprogramma opnieuw de noodtoestand als oplossing naar voor schoof. De tweede keer niet toen Donald Trump aankondigde dat hij de noodtoestand zou uitroepen om zijn Mexicaanse muur alsnog te kunnen bouwen. Smalend voegde hij eraan toe dat, als de noodtoestand werd aangevochten, hij zijn zaak misschien wel voor de gewone rechtbanken zou verliezen, maar dat hij hoopte ze voor het Hoogste Gerechtshof te winnen. De president voelt dus wel aan dat de kwestie van de Mexicaanse muur geen noodtoestand creëert. Maar zijn persoonlijke noden breken de wet. Benieuwd wat mevrouw Pelosi daarover straks aan premier Michel zal zeggen. Lees hier mijn opinie »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...