De week van Geens 27 november tot 4 december

op 04 december 2018 De week van Geens
In de politiek wordt het meningsverschil democratisch georganiseerd. Eén van de belangrijke principes in een gezonde samenwerking die naar consensus streeft, is het opgewekt vertrouwen. Wie langdurig de indruk geeft dat hij iets zal doen waar anderen stellig op rekenen, zal meestal met stille trom de aftocht blazen als hij of zij zich bedenkt. En zal proberen zich dat te laten vergeven door beleefde excuses te stamelen. En zal niet luidkeels uitschreeuwen dat de aanvankelijk belofte op zand steunde, en dat ze totaal ondeugdelijk was. De rechtmatige verwachting van de ander ontgoochelen is meer dan erg genoeg. Luidruchtige commentaar, branie en een moddercampagne horen daar niet bij. Alle steun aan premier Michel. Lees De week van Geens »

De week van Geens 20 november - 26 november

op 26 november 2018 Nieuwsbrieven
Het was een drukke beleidsweek. Zenuwen in het parlement. Over de VN en migratie. In de Regering. Jobsdeal. In de partij. Aanduiding lijsttrekkers. Allemaal heel belangrijke dingen uiteraard. Dan nog de gewone dingen van elke dag en elke week: commissie justitie, leuke voordrachten over nieuw recht, voor jongeren of voor ouderen. Tot slot enkele opstekers. Dit zijn meestal de zogenaamd ‘kleine’ dingen. Een gepensioneerde weduwe die een minder mobiele hoogbejaarde rondvoert. Een politieke academie voor aankomende tieners in Molenbeek. Een andersvalide voorzitter van de gemeenteraad in Leuven. Een andersvalide kabinetsmedewerker die aan paratriathlon doet. Tof. Geweldig. Echt. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 12 november - 20 november

op 20 november 2018 Nieuwsbrieven
Vanavond werd ik door de algemene vergadering van CD&V voorgedragen als federaal lijsttrekker voor de provincie Vlaams-Brabant bij de verkiezingen van 26 mei 2019. Ik ben heel blij met deze nieuwe blijk van vertrouwen. Deze vroege voordracht van de lijsttrekkers is alleen maar een reden om keihard door te werken op Justitie, in het realiseren van zoveel mogelijk van de projecten en plannen die nog niet ten uitvoer zijn gebracht. De Kamer wordt immers pas ontbonden in april. Dan pas af zal ik campagne voeren, samen met de andere kopstukken in Vlaams-Brabant. In de eerste plaats met Peter Van Rompuy, die de lijst voor de Vlaamse verkiezingen zal aanvoeren. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 5 november - 12 november

op 12 november 2018 Nieuwsbrieven
De voorbije week was ontroerend doordat ze eindigde op 11 november. Ik woonde enkele prachtige vieringen bij. Een grote indruk liet Leuvens universiteitsbeiaardier Rombouts, die op zondagmorgen de nieuwe beiaard van de Abdij van het Park inspeelde (zie hieronder). Gevangenisdirecteur Claus, die een nieuwe dichtbundel uitgaf, bezorgde mij een mooie vrijdagavond (zie ook hieronder). Lees de Week van Geens »

De week van Geens 23 oktober - 4 november

op 05 november 2018 Nieuwsbrieven
Op dagen als Allerheiligen en Allerzielen denken we nog meer dan anders terug aan onze overledenen. Het einde van het leven komt voor eenieder op een verschillend moment, meestal zonder meer te vroeg, soms veel te vroeg. De zekerheid van de dood mag ons niet verlammen. Het levenseinde onder ogen zien als een gegeven is een manier om bewuster nù graag en goed te leven. Het is ook dat wat de geliefden die ons voorgingen van ons verwachten: dat we met hun warme na-gedachtenis in het hart en hun her-innering in het achterhoofd onze weg verderzetten. Bij het einde van de uitvaartviering van een 86-jarige vriend, las zijn dochter volgend gedicht: “Ik open ‘t raam en laat het najaar binnen. Het onuitsprekelijke, het van weleer en van altijd. Als ik één ding begeer is het: dit tot het laatst te beminnen” (J.C. Bloem). Lees de Week van Geens »

De week van Geens 14 oktober - 22 oktober

op 22 oktober 2018 Nieuwsbrieven
De gemeenteraads- en provincieverkiezingen liggen nu al meer dan een week achter ons. In de meeste steden en gemeenten is al duidelijk wie de komende zes jaar zijn of haar uiterste best zal doen om u een gemeente te schenken waar het goed wonen, werken en leven is. Op onze tientallen CD&V-burgemeesters, schepenen en gemeenteraadsleden kan u alvast rekenen. Als Minister van Justitie werkte ik de afgelopen dagen en weken naarstig verder. De afgelopen week keurde de Ministerraad op mijn aangeven niet enkel maatregelen goed tegen problematisch gokken, maar ook een Koninklijk Besluit dat ervoor zorgt dat trouwers niet langer voor onaangename verrassingen komen te staan wanneer ze reeds onroerend goed kochten. We werken verder en houden de teugels stevig in handen met geduld en een grote vastberadenheid. U kan erop rekenen dat we de laatste maanden van deze Federale Regering ten volle zullen benutten om Justitie toegankelijker, efficiënter en nog meer rechtvaardig te maken. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 1 tot 12 oktober

op 13 oktober 2018 Nieuwsbrieven
Op de jaarlijkse viering van de geboortedag van Mahatma Gandhi op het Indisch consulaat, mocht ik de gelegenheidsrede houden. Het was dit jaar zelfs zijn 150e geboortedag. Ik stelde in mijn toespraak een gelegenheidstafel samen van de twaalf grootste mannen en vrouwen aller tijden. Gandhi zat de tafel voor, omdat hij als enige drie continenten bereisd en gekend had. Omdat de twaalf disgenoten allemaal gestorven waren, vertaalde ik vrij de inhoud van hun gesprek. Vanop afstand lieten ze weten dat de wereld er nooit zo goed aan toe was geweest, maar dat het nog veel beter kon. President Lincoln vroeg ons de rechtsstaat beter te respecteren. Mahatma Gandhi verwees naar Indië als spectaculair voorbeeld van het gegeven dat de democratie ‘overal’ kan. En presidentsvrouw Eleanor Roosevelt benadrukte het belang van de mensenrechten, en verheugde zich erin dat het Indisch grondwettelijk hof het verbod op homoseksualiteit had vernietigd. Het was leuk daar in Antwerpen. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 27 september tot 1 oktober

op 01 oktober 2018 De week van Geens
​Het is een wat onbestemde periode. Het politiek jaar had al lang moeten afgetrapt zijn, maar het toeval wil dat er eerst een niet onbelangrijk voorprogramma moet worden afgewerkt: de lokale en provinciale verkiezingen. Het motto dat ik huldig is 'gewoon voortdoen'. Zoals de landbouwers die kandideren voor de verkiezingen: het vee moet eten, de oogst binnengehaald, het fruit geplukt. Campagne is voor in het weekend. Lees De week van Geens »

De week van Geens 18 - 25 september

op 26 september 2018 Nieuwsbrieven
​Meer dan 86.000 Belgen lieten de afgelopen vier jaar een voorzorgsvolmacht opstellen. Het aantal volmachten stijgt jaar na jaar. Een voorzorgsvolmacht biedt zekerheid voor enkele heel ingrijpende toekomstkeuzes. Op die manier kan iemand zijn toekomst grotendeels in handen houden wanneer hij of zij wilsonbekwaam wordt. Gaande van rusthuiskeuze, beleggingen en vrijetijdsinvulling tot dokterskeuze, schenkingen en successieplanning​ Lees de Week van Geens »

De week van Geens 13 tot 18 september

op 18 september 2018 De week van Geens
Ik vind in weinig zaken zoveel plezier als in het waarderen van ouderen en duwen van jongeren. In onze partij en onze provincie zijn een aantal heel sterke jonge mensen actief die zich voluit geven voor het algemeen belang. Ik ga er graag mee op de foto. Voorzitter Wouter Beke die zelf nog heel jong is, vuurde vorige week in onze provincie te Werchter de CD&V jongeren aan op een bijzondere bijeenkomst met leiders van jeugdbewegingen en jonge lijsttrekkers. Met grote overtuiging stelde Wouter dat het tijd was om een halt te roepen aan polarisering en verruwing, en dat het tijd was voor voorrang van respect. Met een Ja aan de grote meerderheid van Vlamingen die zich engageren, die meewerken aan een positief en verbindend verhaal. Alleen zo, zei Wouter, creëer je een geborgen samenleving, waar mensen zich goed voelen en thuis zijn, waar niemand uit de boot valt. Een samenleving waarin levenskwaliteit centraal staat. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Lees De week van Geens »

De week van Geens 4 tot 12 september

op 12 september 2018 De week van Geens
Wat ik samen met velen van u zag in de reportage van Pano gaat drastisch in tegen de basiswaarden van onze samenleving. Ik heb dat ook in het parlement deze namiddag duidelijk gemaakt. Extremisme, of het nu links of rechts is, is van alle tijden. Ook in mijn studententijd waren er figuren die dergelijke haatdragende taal verkondigden en zo andere studenten probeerden op te hitsen. Maar mede door de anonimiteit op sociale media, heerst er in bepaalde kringen nog meer dan toen een drang tot polarisatie met kwetsende en haatdragende taal. Taal die door de gebruikers wordt goedgepraat als een reactie op wat zij een aanval op onze cultuur noemen, denk maar aan de aanslagen. Maar geweld mag nooit het antwoord zijn op geweld en haat nooit op haat. Ik ben dan ook tevreden dat het parket een onderzoeksrechter heeft aangesteld om de feiten te onderzoeken. Het is ook daarom dat we in het recente verleden aanzetten tot racisme en xenofobie strafbaar hebben gemaakt. Ik heb alle vertrouwen in de diensten van Justitie die dit dossier van nabij opvolgen en dit onderzoek grondig zullen voeren. Herbeluister mijn tussenkomst in De Ochtend. Lees De week van Geens »

De week van Geens 27 augustus - 3 september

op 04 september 2018 De week van Geens
De mooie zomer is alweer voorbij. Maar wat een heerlijke vakantieperiode hebben de kinderen gehad, en ook de volwassenen die van de zomermaanden gebruik hebben gemaakt om er even tussenuit te gaan. Ikzelf heb nog wat heimwee naar de maand augustus, maar dat belette ons niet om met bekwame spoed en ijver terug aan het werk te gaan. De batterijen zijn opgeladen, er ligt nog heel veel werk op de plank, en de zin om het tot een goed einde te brengen is groot. De inwerkingtreding van het erf- en huwelijksvermogensrecht op 1 september jongstleden -met een filmpje over een fake huwelijk- wijst de weg. Ook het gerechtelijk jaar ging van start met een interview in De Standaard. Hoewel de sfeer binnen de Regering goed zit, worden het zes moeilijke weken omdat het gemeente- en provinciale verkiezingen zijn op 14 oktober 2018. De neiging om nationale thema’s uit te vergroten om lokaal te scoren, is voor een politicus menselijk. Koelbloedigheid en collegialiteit zijn in die omstandigheden het enige correcte antwoord. Leest u mee? Lees De week van Geens »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...