De week van Geens 26 maart tot 4 april

op 04 april 2018 De week van Geens
​Na een drukke week waarin het ondernemingsrecht door het Parlement op donderdag werd gestemd, en het verbintenissenrecht op vrijdag door de Regering werd goedgekeurd, volgde een rustig familiaal Paasweekeinde. Lees De week van Geens »

De week van Geens 19 tot 26 maart

op 26 maart 2018 De week van Geens
Deze week is de laatste voor Pasen. Ondanks alle dagelijkse beslommeringen en dringende zaken die ons opslorpen, is even stilstaan op zijn plaats. Tweeduizend jaar later is het lijden nog steeds niet uit de wereld. Er zijn nog altijd veel onschuldige mensen die vroegtijdig moeten sterven door oorlog, geweld, verraad en ziekte. Gisteravond zag ik op VRT een documentaire van Phara over de vrouwelijke soldaten van het Iraaks-Koerdische bergleger die fier waren om voor hun ‘goede’ zaak te mogen vechten, en eventueel te moeten sterven. Het is altijd wat vreemd, om naar zo’n context te kijken vanuit een luie westerse zondagavondzetel. Je oordeelt niet, je leert, je kijkt verder, en je leert opnieuw. Niet de absolute waarheid kom je te weten, wel krijg je een beter zicht op de complexiteit van onze samenleving op deze wereldbol. En zo gaat het al tientallen eeuwen lang. Moeizaam en toch vooruit. We zijn maar van twee zaken zeker, dat morgen de zon opnieuw opgaat, en dat ieder van ons zal sterven. Wie goed wil verstaan waarom de zon opgaat, moet fysica studeren, en wie wil begrijpen waarom we sterfelijk zijn, waagt zich allicht aan de metafysica. Pasen gaat ook daarover. Over zin en onzin van sterven, lijden en leven. Het is een mooi feest. Als je erover nadenkt. Want op de dag volgt altijd weer de nacht. En het leven is sterker dan de dood. Lees De week van Geens »

De week van Geens 12 tot 19 maart

op 19 maart 2018 De week van Geens
Daarnet hoorde ik dat Marc Van Peel geen kandidaat meer is bij de Antwerpse verkiezingen. Ik ken Marc van scoutsbeen af, omdat hij verbondscommissaris was toen ik hopman was en prachtige columns kon schrijven in ons scoutsbladje. Telkens ik in Antwerpen te gast ben, profiteren we van de gelegenheid om bij te praten, en om de haven van onze jeugd de hemel in te prijzen. Hij is uiteraard een briljant politicus, maar dat weet iedereen. Wat minder geweten is, is dat Marc houdt van het gesproken woord, en één van de beste humoristen van de partij is. Mijn laatste bezoek aan Antwerpen dateert van september vorig jaar (zie foto). Aan de meegereisde kabinetsleden gaf ik in het Havenhuis onder zijn goedkeurend oog een lofrede op de carrière van Marc. Verbondscommissaris, kamerlid, senator, Vlaams parlementslid, partijvoorzitter en 18 jaar schepen in Antwerpen, wie doet het hem na? Proficiat Marc, en dank voor de vriendschap. Lees De week van Geens »

De week van Geens 5 tot 12 maart

op 13 maart 2018 De week van Geens
Er is geen week die voorbijgaat of ik bericht u over onze activiteiten. Het is een perpetuum mobile. We zijn heel de tijd in beweging, en toch werken we permanent naar dezelfde doelstelling. Een betere Belgische justitie, waaraan iedereen meewerkt. Daarom ga ik zoveel spreken voor allerlei gezelschappen, jong en oud. Justitie is van en voor iedereen. Het is in onze stiel onmogelijk om elke steekvlam te blussen, of op elke slak zout te leggen. De boer hij ploegde voort, de karavaan trekt voorbij, er zijn veel uitdrukkingen om een zekere onverstoorbaarheid te verklaren. Maar zonder die onverstoorbaarheid, is er geen lange termijn, en zonder werk op lange termijn komt er geen betere justitie. Tot volgende week. Lees De week van Geens »

De week van Geens 26 februari tot 5 maart

op 05 maart 2018 Nieuwsbrieven
​Een nieuwe grote coalitie tussen CDU/CSU en SPD kreeg zondag groen licht in Duitsland om kanselier Merkel haar vierde termijn te laten starten. Na de voorspoedig verlopen verkiezingen in Nederland en Frankrijk, is dit het derde belangrijke buurland dat na als moeilijk aangekondigde verkiezingen stabiliteit wist te creëren. Een pro-Europeaan zou er zowaar optimistisch van blijven. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 21 tot 26 februari

op 26 februari 2018 De week van Geens
Ik sloot de week af in de studio van VTM Nieuws. Ik had het met Dany Verstraeten onder andere over onze strijd tegen witwassen en het belang van onze internationale contacten in die strijd. Want witwassen en criminaliteit zijn vaak sterk verbonden. 630 mensen werden vorig jaar veroordeeld voor witwassen. Deze strijd zetten we verder, tot in het buitenland. In dat kader ga ik binnenkort op werktrip naar Marokko. Ook daar moeten we misdaadgeld in beslag kunnen nemen. Verder spraken we ook over de verbijsterende gebeurtenissen in de Verenigde Staten. Wat daar in de scholen keer op keer gebeurt is niet te bevatten. Net om dergelijke zaken in ons land absoluut te vermijden, verstrengden we onlangs de Belgische wapenwet. Lees De week van Geens »

De week van Geens 11 tot 20 februari

op 21 februari 2018 De week van Geens
​Vorige week was het krokusvakantie in België en dus ging ik naar de VS. Sedert lang plande ik een studie- en diplomatieke reis naar het land van Uncle Sam over het onderscheppen van sociale media (Twitter, Facebook, Whatsapp) in het kader van een strafrechtelijk of inlichtingenonderzoek. De interceptie van identiteitsdata (wie?), transactiedata (wanneer, hoelang?) en de inhoud (wat?) van sociale mediacommunicatie kan van vitaal belang voor het oplossen van misdaden, of het voorkomen ervan. Lees De week van Geens »

De week van Geens 5 tot 15 februari

op 15 februari 2018 De week van Geens
Op zondag 10 juni organiseren we opnieuw ons Midzomerfeest. Net zoals de vorige jaren gaan we voor een gezellig samenzijn met tal van activiteiten. Eén ding is nu al zeker: het Midzomerfeest kent geen drempels en iedereen is dan ook meer dan welkom. We houden u zeker nog op de hoogte over het programma, maar noteer nu al met stip in de agenda: Midzomerfeest op zondag 10 juni in Leuven! Lees De week van Geens »

De week van Geens 29 januari tot 5 februari

op 06 februari 2018 De week van Geens
Afgelopen dinsdag zaten we aan de helft van de mooie campagne '30 dagen zonder klagen'. Iets wat op mijn kabinet heel nauw wordt opgevolgd. “Verandering is in het begin heel moeilijk. In het middenstuk is het vooral verwarrend. En aan het einde is het fantastisch.” Met deze mooie woorden van de meest positieve vrouw van mijn kabinet begon ik toen mijn dag. Lees De week van Geens »

De week van Geens 22 tot 30 januari

op 30 januari 2018 De week van Geens
Het voorbije weekend mocht ik drie vooraanstaande burgemeesters van mijn partij in Vlaams-Brabant uitwuiven. Alle drie bijzondere politici die ver boven het maaiveld komen, hun opvolging voorbereidden en die bij de volgende verkiezingen de lijst keihard zullen steunen. De eerste was Jan Laurys van Diest, een hooggewaardeerde ACV-studax en Vlaams parlementair die 12 jaar burgemeester van Diest was. De tweede is Chris Taes, een boekenschrijvend schooldirecteur en voormalig nationaal partijsecretaris die 18 jaar burgemeester van Kortenberg was. De derde is Jos Ceyssens, een intellectuele huisarts die 10 jaar de sjerp droeg in Zoutleeuw. 40 jaar burgemeesterservaring samen die zegde wat ze deed en deed wat ze zegde. Mannen om u tegen te zeggen die het goede voorbeeld geven: zich laten opvolgen op het hoogtepunt van hun kunnen. Eerder al gaf Dirk Claes van Rotselaar hetzelfde signaal (nieuwsbrief 9-16 januari 2017). In Diest trekt voortaan Geert Cluckers de kar, in Kortenberg wordt Alexandra Thienpont lijsttrekker, in Zoutleeuw nam Boudewijn Herbots de sjerp begin 2017 al over en in Rotselaar trekt Jelle Wouters de lijst. Lees De week van Geens »

De Week van Geens 15 januari tot 22 januari

op 23 januari 2018 Nieuwsbrieven
CD&V Huldenberg gaat met een sterke ploeg vooruit. Op de nieuwjaarsreceptie van de afdeling maakten we de lijsttrekker en lijstduwer bekend voor de gemeenteraadsverkiezingen. Marc Verheyden trekt de lijst, die naast gekende namen zoals de huidige schepenen, ook een paar nieuwe gezichten kent. Sofie Pletinckx, Tessa Avermaete en Katrien Spaas brengen met hun deskundigheid en enthousiasme een nieuwe wind in het bestuur. CD&V Huldenberg neemt onder leiding van voorzitter Herman Depré de weg vooruit, naar een gemeente waar iedereen mee is. Ik ondersteun de Huldenbergse afdeling dan ook graag als lijstduwer. Lees de Week van Geens »

De Week van Geens 1 januari tot 15 januari

op 15 januari 2018 Nieuwsbrieven
Met de Kerst wenste ik u een vredevol jaar waarin taal één van de belangrijkste instrumenten zou worden: geen veralgemeningen, geen vereenvoudigingen. En dus ook geen kwetsende uitlatingen. Taal is het beste ‘wapen’ tegen vervlakking en platheid. Wordt de taal goed gebruikt, dan zuivert ze veel slechte gedachten weg. Wie zegt wat hij denkt, doet vaak ook wat hij zegt. Goed taalgebruik laat toe om eerst na te denken over hoe je gaat zeggen wat je denkt. En of het überhaupt zinvol is om het te zeggen. Veel draait vandaag om communicatie en de perceptie daarvan, laat ons dan tenminste goed communiceren. Lees de Week van Geens »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...