Week van Geens: 14 april - 6 mei

op 06 mei 2020 Nieuwsbrieven
Perspectief. De Nationale Veiligheidsraad van woensdag zette de versoepeling verder van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Het verlangen was opnieuw groot om de mensen te geven waar ze het meeste nood aan hebben: contact met andere mensen. Maar het gevaar loert nog altijd om de hoek. Sommige versoepelingen van de maatregelen werden genomen met een bang hart. We zijn voorzichtig, zetten liever kleine stappen dan grote. Lees De Week van Geens »

De Week van Geens: 30 maart - 12 april

op 12 april 2020 Nieuwsbrieven
De kruisdood is één van de pijnlijkste manieren om te sterven. En toch is Pasen voor mij het mooiste feest. Want op zijn kruis vergeeft Jezus de goede moordenaar. En zegt hij over degenen die hem uitlachen: “Vader, vergeef het hun, want ze weten niet wat ze doen”. Zo verlost hij ons door zijn moedige en nederige dood van de eigenwaan, en leert hij ons elkaar vergeven, zodat nieuwe toekomst ontstaat voor mensen die elkaar pijn hebben gedaan, verfoeien of zelfs naar het leven staan. We verdienen allemaal rechtvaardigheid, zeker. Maar althans ik heb van anderen veel barmhartigheid nodig, en af en toe zelfs een beetje onverdiende ‘gratie’. En, grif toegegeven, het is niet altijd eenvoudig voor mij om zelf die barmhartigheid en gratie voor anderen op te brengen. Zalig Pasen aan u allen. Lees De Week van Geens »

De Week van Geens: 16 - 30 maart

op 30 maart 2020 Nieuwsbrieven
De meeste mensen deugen U las mogelijk al het sterk aanbevolen boek ‘De meeste mensen deugen’ van de Nederlandse historicus Rutger Bregman. Bregman citeert de Canadese psychiater John MacCurdy die eind 1940 door Zuidoost-Londen reed om te interviewen na de bombardementen. De verpauperde buurt was totaal onder puin, en het luchtalarm stond nauwelijks stil. Maar het leven ging ‘gewoon’ door. De kinderen speelden buiten, klanten bleven winkelen en iedereen respecteerde de verkeersregels. Niemand lette op het luchtruim. Lees De Week van Geens »

Week van Geens: 3 - 13 maart

op 13 maart 2020 Nieuwsbrieven
Een drukke week, maar op vrijdagavond toch vooral onder de indruk van jullie massale burgerzin en solidariteit. Bedankt daarvoor. Lees De Week van Geens »

De Week van Geens: 17 tot 28 februari

op 28 februari 2020 Nieuwsbrief
Vierenveertig procent van de Belgen voelt zich niet vertegenwoordigd door een politieke partij. Dit percentage van de bevraagden vindt dus dat geen enkele partij of politicus zijn belangen goed behartigt. Dat berichtte De Morgen vorige week. Het klinkt misschien vreemd om van een politicus, de oorzaak van al dat kwaad weet u wel, te horen, maar ik verwachtte me aan zo’n cijfer. Jaar na jaar zijn er meer volatiele kiezers: zij die van de ene verkiezing tot de andere van partij wisselen. Zij kiezen niet meer voor de partij van hun ouders, en geraakten ontzuild: burgers kiezen niet meer in functie van de levensbeschouwelijke overtuiging waarin ze werden opgevoed. De globalisering heeft onze blik op de wereld verruimd, niet altijd verdiept. Lees De Week van Geens »

De Week van Geens: 28 januari tot 18 februari

op 18 februari 2020 Nieuwsbrieven
De ervaring van de voorbije twee weken had ik niet willen missen. Ik kan Zijne Majesteit de Koning niet voldoende danken voor het vererende vertrouwen dat hij in mij stelde. Ik hoop dat ik het niet beschaamd heb. Lees De Week van Geens »

De Week van Geens: 14 tot 28 januari

op 28 januari 2020 Nieuwsbrieven
Naast vele parlementaire vragen, ministerraden, nieuwjaarsrecepties vierde ik afgelopen week ook mijn verjaardag. Mijn leeftijd? Exact 55 jaar ouder dan Charlotte, die zopas heel goed een nieuwjaarsbrief leerde lezen. Lees De Week van Geens »

Beste meters en peeters

op 14 januari 2020 Nieuwsbrieven
Een kind om groot te worden, moet zoveel geluk hebben. Een jongvolwassene om ouder te worden, moet zoveel meeval hebben. Als ik terugblik op mijn eigen levensloopje, mag ik niet klagen. Wij noemen het een engelbewaarder. De Joden spreken van mazzeltof. Bergen hebben we er gehad. Ik stond er niet bij stil. Of te weinig. Ik was niet dankbaar genoeg. Of te weinig. Ik telde mijn zegeningen niet. Of te weinig. Het leven doet met ons wat het wil, of toch bijna. We surfen maar. Sommigen op een klein meertje, anderen op de hoogste golven van de oceaan. Allemaal proberen we met ons zeil de wind goed te vangen. Op ons best schitteren we, maar heel even. Lees De Week van Geens »

Lees de Week van Geens: 10 - 24 december

op 24 december 2019 Nieuwsbrieven
Er is een wapen, tegen angst en ergernis, het heet vertrouwen. Het ligt voor het rapen in een blik, zelfs in droefenis, dan kan je opnieuw bouwen. Ik wens ieder van u een zalig kerstfeest en een vredig 2020. Lees De Week van Geens »

In de bloemetjes

op 10 december 2019 Nieuwsbrieven
Het was een geëmotioneerde dag gisteren. De ochtend begon vroeg met een vergadering met onze nieuwe voorzitter Joachim Coens. Het was mijn taak om hem in te leiden in de federale stand van het land en de onderhandelingen over een nieuwe Regering. Ik voel dat het een zeer aangename samenwerking wordt. Lees De Week van Geens »

Over de generaties heen

op 26 november 2019 De Week van Geens
Ik hou geweldig van de jongsten maar ook erg veel van de ouderen. Ik heb fantastische kleinkinderen, maar werd mee opgevoed door mijn grootouders. Zij gaven mij de rust en de kalmte van hun leeftijd, en dat heeft mij ook gemaakt tot wat ik ben. Mijn vader overleed jong, dus ik heb vele vaders van zijn generatie geadopteerd. Maar moeder overleed vier jaar geleden, ik mis haar enorm, maar ik heb heel lieve en bekommerde schoonouders. Lees De Week van Geens »

Tijdloze

op 12 november 2019 De Week van Geens
De titel van het nieuwe boek van Mark Eyskens is geen verrassing voor wie de tijd relativeert: ‘Vandaag is morgen gisteren’. Ook Einstein was die mening toegedaan. Hij schreef dat voor fysici het onderscheid tussen verleden, heden en toekomst niets meer dan een hardnekkige illusie is. Lees De Week van Geens »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...