De week van Geens 1 tot 12 oktober

op 13 oktober 2018 Nieuwsbrieven
Op de jaarlijkse viering van de geboortedag van Mahatma Gandhi op het Indisch consulaat, mocht ik de gelegenheidsrede houden. Het was dit jaar zelfs zijn 150e geboortedag. Ik stelde in mijn toespraak een gelegenheidstafel samen van de twaalf grootste mannen en vrouwen aller tijden. Gandhi zat de tafel voor, omdat hij als enige drie continenten bereisd en gekend had. Omdat de twaalf disgenoten allemaal gestorven waren, vertaalde ik vrij de inhoud van hun gesprek. Vanop afstand lieten ze weten dat de wereld er nooit zo goed aan toe was geweest, maar dat het nog veel beter kon. President Lincoln vroeg ons de rechtsstaat beter te respecteren. Mahatma Gandhi verwees naar Indië als spectaculair voorbeeld van het gegeven dat de democratie ‘overal’ kan. En presidentsvrouw Eleanor Roosevelt benadrukte het belang van de mensenrechten, en verheugde zich erin dat het Indisch grondwettelijk hof het verbod op homoseksualiteit had vernietigd. Het was leuk daar in Antwerpen. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 27 september tot 1 oktober

op 01 oktober 2018 De week van Geens
​Het is een wat onbestemde periode. Het politiek jaar had al lang moeten afgetrapt zijn, maar het toeval wil dat er eerst een niet onbelangrijk voorprogramma moet worden afgewerkt: de lokale en provinciale verkiezingen. Het motto dat ik huldig is 'gewoon voortdoen'. Zoals de landbouwers die kandideren voor de verkiezingen: het vee moet eten, de oogst binnengehaald, het fruit geplukt. Campagne is voor in het weekend. Lees De week van Geens »

De week van Geens 18 - 25 september

op 26 september 2018 Nieuwsbrieven
​Meer dan 86.000 Belgen lieten de afgelopen vier jaar een voorzorgsvolmacht opstellen. Het aantal volmachten stijgt jaar na jaar. Een voorzorgsvolmacht biedt zekerheid voor enkele heel ingrijpende toekomstkeuzes. Op die manier kan iemand zijn toekomst grotendeels in handen houden wanneer hij of zij wilsonbekwaam wordt. Gaande van rusthuiskeuze, beleggingen en vrijetijdsinvulling tot dokterskeuze, schenkingen en successieplanning​ Lees de Week van Geens »

De week van Geens 13 tot 18 september

op 18 september 2018 De week van Geens
Ik vind in weinig zaken zoveel plezier als in het waarderen van ouderen en duwen van jongeren. In onze partij en onze provincie zijn een aantal heel sterke jonge mensen actief die zich voluit geven voor het algemeen belang. Ik ga er graag mee op de foto. Voorzitter Wouter Beke die zelf nog heel jong is, vuurde vorige week in onze provincie te Werchter de CD&V jongeren aan op een bijzondere bijeenkomst met leiders van jeugdbewegingen en jonge lijsttrekkers. Met grote overtuiging stelde Wouter dat het tijd was om een halt te roepen aan polarisering en verruwing, en dat het tijd was voor voorrang van respect. Met een Ja aan de grote meerderheid van Vlamingen die zich engageren, die meewerken aan een positief en verbindend verhaal. Alleen zo, zei Wouter, creëer je een geborgen samenleving, waar mensen zich goed voelen en thuis zijn, waar niemand uit de boot valt. Een samenleving waarin levenskwaliteit centraal staat. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Lees De week van Geens »

De week van Geens 4 tot 12 september

op 12 september 2018 De week van Geens
Wat ik samen met velen van u zag in de reportage van Pano gaat drastisch in tegen de basiswaarden van onze samenleving. Ik heb dat ook in het parlement deze namiddag duidelijk gemaakt. Extremisme, of het nu links of rechts is, is van alle tijden. Ook in mijn studententijd waren er figuren die dergelijke haatdragende taal verkondigden en zo andere studenten probeerden op te hitsen. Maar mede door de anonimiteit op sociale media, heerst er in bepaalde kringen nog meer dan toen een drang tot polarisatie met kwetsende en haatdragende taal. Taal die door de gebruikers wordt goedgepraat als een reactie op wat zij een aanval op onze cultuur noemen, denk maar aan de aanslagen. Maar geweld mag nooit het antwoord zijn op geweld en haat nooit op haat. Ik ben dan ook tevreden dat het parket een onderzoeksrechter heeft aangesteld om de feiten te onderzoeken. Het is ook daarom dat we in het recente verleden aanzetten tot racisme en xenofobie strafbaar hebben gemaakt. Ik heb alle vertrouwen in de diensten van Justitie die dit dossier van nabij opvolgen en dit onderzoek grondig zullen voeren. Herbeluister mijn tussenkomst in De Ochtend. Lees De week van Geens »

De week van Geens 27 augustus - 3 september

op 04 september 2018 De week van Geens
De mooie zomer is alweer voorbij. Maar wat een heerlijke vakantieperiode hebben de kinderen gehad, en ook de volwassenen die van de zomermaanden gebruik hebben gemaakt om er even tussenuit te gaan. Ikzelf heb nog wat heimwee naar de maand augustus, maar dat belette ons niet om met bekwame spoed en ijver terug aan het werk te gaan. De batterijen zijn opgeladen, er ligt nog heel veel werk op de plank, en de zin om het tot een goed einde te brengen is groot. De inwerkingtreding van het erf- en huwelijksvermogensrecht op 1 september jongstleden -met een filmpje over een fake huwelijk- wijst de weg. Ook het gerechtelijk jaar ging van start met een interview in De Standaard. Hoewel de sfeer binnen de Regering goed zit, worden het zes moeilijke weken omdat het gemeente- en provinciale verkiezingen zijn op 14 oktober 2018. De neiging om nationale thema’s uit te vergroten om lokaal te scoren, is voor een politicus menselijk. Koelbloedigheid en collegialiteit zijn in die omstandigheden het enige correcte antwoord. Leest u mee? Lees De week van Geens »

De week van Geens juli-augustus 2018

op 28 augustus 2018 De week van Geens
De voorbije zondag werden we opgeschrikt door het verschrikkelijke schietincident in Spa waarbij een zeer loyaal, deskundig en sympathiek politieman werd gedood. Hij zette zich keihard in voor de veiligheid van de burger en sprong altijd in de bres voor zijn collega’s. In het voorjaar engageerde het Parket zich al om geweld tegen de politie in elk geval te vervolgen. En in het nieuwe Strafwetboek, dat in onderzoek is bij de Raad van State, worden de straffen voor geweld tegen politiemensen nog verzwaard. Nu al wordt een feit gepleegd tegen een politiepersoon beduidend zwaarder gestraft dan tegen een burger. Ik ontvang de vakbonden van de politie vrijdag om overleg te plegen. Nogmaals mijn diepste medeleven aan de naastbestaanden en collega’s van het slachtoffer.​ Lees De week van Geens »

De week van Geens 16 tot 26 juli

op 27 juli 2018 Nieuwsbrieven
​Gisterenmorgen ging ik de monitoren van de speelpleinen in Herent feliciteren met hun inzet: het was immers Dag van de Animator. Er waren 120 kinderen die enthousiast werden opgevangen door een hoofdmonitrice en een twintigtal monitoren, en dat tijdens een hittegolf. Er was de dag voordien voor meer dan 200 euro zonnecrème gekocht, factor 50 plus welteverstaan. En of er gesmeerd werd. Lees de Week van Geens »

De week van Geens 11 tot 16 juli

op 16 juli 2018 De week van Geens
Tussen de Vlaamse en de Nationale Feestdag blijft het werken op drie fronten. In de Regering over tal van voorontwerpen, waaronder een aantal van Justitie. In de Kern van de Regering over de begroting 2019 waar we nog 2,6 miljard ‘zoeken’. En in het Parlement over tal van wetsontwerpen. Donderdag zou het ontwerp huwelijksvermogensrecht, het ontwerp burgerinfiltranten en het ontwerp spijtoptanten plenair worden gestemd. Op 21 juli zal het Parlement met vakantie gaan, dus deze week wordt een koers tegen het uurwerk. Na 21 juli zal de Regering nog een tijdje verder werken om de begroting en de laatste grote dossiers voor de vakantie af te werken. Ik hoop dat we klaar zijn tegen het einde van de Ronde van Frankrijk, want nadien wordt het wat troosteloos om helemaal ‘alleen’ niet met vakantie te mogen vertrekken. Maar wat moet, moet, en wat niet anders kan, kan niet anders. Dus ik stuur u nog minstens één, wellicht twee nieuwsbrieven. Indien u eerder zou vertrekken dan ik, wens ik u alvast een heerlijke vakantie. En indien u reeds terug bent van weggeweest, hoop ik dat het u veel deugd heeft gedaan, en dat u nog iets tegoed hebt. Lees De week van Geens »

De week van Geens 3 tot 10 juli

op 10 juli 2018 De week van Geens
​Dat net bij de verzending van de 200ste ‘Week van Geens’ de Rode Duivels hun halve finale tegen Frankrijk spelen, dwingt tot bescheidenheid. Er zijn Rode Duivels die al 100 selecties op hun naam hebben staan, en nauwelijks half zo oud zijn als ik. Lees De week van Geens »

De week van Geens 26 juni tot 2 juli

op 03 juli 2018 De week van Geens
​Voetbal is een ploegsport en duurt negentig minuten. Soms iets langer. Dat bleek de voorbije week ten overvloede. Tegen Engeland speelden we met alle wisselspelers, om iedereen aan bod te laten komen. En toch wonnen we, omdat winnen leuker is dan verliezen. Eerlijk duurt het langst. Die sportiviteit tegen Engeland werd beloond in onze wedstrijd tegen Japan. We zegevierden met het kleinste verschil, 3-2, na een bloedstollende laatste 30 minuten. Lees De week van Geens »

De week van Geens 19 tot 25 juni

op 25 juni 2018 De week van Geens
Gevangenen moeten als terechte straf voor hun misdrijf veel goederen opgeven: vrijheid, autonomie, normale menselijke relaties, toegang tot een aantal goederen en diensten en zelfs persoonlijke veiligheid, want dikwijls zijn gevangenen heel hard voor elkaar (bv voor pedofielen). Gevangenen zijn in de eerste plaats ook mensen, en hebben tijdens een staking van hun penitentiaire agenten recht op zaken als wandeling, telefoon, douche, bezoek en bepaalde diensten. Lees De week van Geens »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...