#DeWeekvanGeens: 29 maart tot 5 april

op 05 april 2021 Nieuwsbrieven
Op stille zaterdag mocht ik bij Michaël Van Droogenbroeck in zijn klassieke zaterdaginterview te gast zijn. We hadden het over justitie, de staatshervorming, maar uiteraard ook over de pandemiewet. Lees #DeWeekvanGeens »

#DeWeekvanGeens: 16 tot 28 maart

op 28 maart 2021 DeWeekvanGeens
Parlementaire onderzoekscommissies (POC) zijn bijna zo oud als ons land zelf. Ze zijn altijd een wezenlijk deel geweest van het Parlement. Het is een mogelijkheid die aan de Kamer is gegeven om haar controlerecht (tijdelijk) te 'verdiepen', en ze schakelt die mogelijkheid in wanneer ons land een ingrijpende gebeurtenis heeft doormaakt. Lees #DeWeekvanGeens »

#DeWeekvanGeens: 2 tot 12 Maart

op 12 maart 2021 Nieuwsbrieven
Zijn lange regeringsvormingen typisch Belgisch? Nee. Ook Nederland en zelfs Duitsland deden er de laatste keer opmerkelijk langer over. Bij ons verdubbelen we hun looptijd nog eens door de complexiteit die een taalgrens met zich meebrengt. Is het een nieuw probleem? Ja, dat wel, want zeventig jaar geleden haalden mijn partij nog in minstens een van beide kamers een absolute meerderheid. Wat we sindsdien niet meer hebben is een monetaire zweep of een nationale schuld. Wat we sindsdien wel hebben, is een versnipperd partijlandschap. Zou een ander kiesstelsel helpen, of zou het helpen dat de verkiezingen niet meer samenvallen? De vragen stellen en de analyse maken is echter nooit voldoende, men moet ook de oplossing aanbrengen. Het is tijd om afscheid te nemen van de lange regeerformaties. Dat past niet voor een volwassen federaal land. (Of een federaal land dat dringend volwassen moet worden.) Lees #DeWeekvanGeens »

#DeWeekvanGeens: 18 tot 28 februari

op 28 februari 2021 Nieuwsbrieven
Vandaag 28 februari gaat Jef Smits, onze fractiesecretaris in het federaal parlement, met pensioen. Een voorbeeld, want hij gaat naar de 67. Jef weet als ervaren trotter dat we reizen om te leren. Beleven we ook crisissen om te leren? Dat is veel gezegd. Lees #DeWeekvanGeens »

#DeWeekvanGeens: 31 januari tot 12 februari

op 13 februari 2021 Nieuwsbrieven
Een goed Minister heeft een sterke wil en laat die op de juiste momenten ook gelden. Zo’n Minister is Annelies Verlinden. Zij drukt door – ondanks tegenwind – voor de pandemiewet die het bestrijden van de verspreiding van het virus ook een juridische basis moet geven. Voor juridische basissen ben ik altijd te vinden, en ik heb dus in de pers en in het parlement de spurt aangetrokken. Lees #DeWeekvanGeens »

#DeWeekvanGeens: 17 tot 29 januari

op 29 januari 2021 Nieuwsbrieven
Deze week kwam CD&V als partij tweemaal in de belangstelling. Een keertje met een artikel over ‘Stuurboord’ (DS van 25 januari), een nieuwe denkgroep rond een aantal burgemeesters, en een keertje met een artikel ‘Aan boord’ (DS van 29 januari) dat een kritisch antwoord wilde bieden aan Stuurboord. Het is niet ongebruikelijk dat binnen een partij een bepaalde stroming zich als zodanig kenbaar maakt, en dat er tegenkanting komt van een andere stroming. Als aanzet tot media-polarisatie, krijgen zo’n berichten in elk geval meer aandacht dan een roerende eensgezindheid zou krijgen. Als Tigris en Eufraat maar samenvloeien. Lees #DeWeekvanGeens »

#DeWeekvanGeens: 26 december tot 12 januari

op 13 januari 2021 Nieuwsbrieven
Dat een aantal zaken anders moeten in 2021. Dat we van deze crisis moeten leren. Zinnetjes die ik bij herhaling las de voorbije weken. Het moet danig in mijn hoofd gezeten hebben want deze nacht droomde ik ervan. Lees #DeWeekvanGeens »

De Week van Geens: 14 - 17 december

op 17 december 2020 Nieuwsbrieven
Het wordt dit jaar een stille nacht, de kerstnacht. Maar daarom niet minder heilzaam. We zullen denken aan wie niet bij ons is, en aan wie niet meer onder ons is. We zullen dat wellicht intenser doen dan andere jaren. We zullen denken aan wie ook in normale tijden met kerst of nieuw ‘wacht’ moet doen of ‘de permanentie’ moet verzorgen, in de ziekenhuizen, de rusthuizen, bij de politie of brandweer, in de gevangenissen. En we zullen misschien dan toch vinden dat het zo erg niet is om, voor één keer, meer alleen dan gewoon de kerstavond door te brengen. Lees #DeWeekvanGeens »

De Week van Geens: 1 - 11 december

op 12 december 2020 Nieuwsbrieven
We gaan stilaan richting de laatste weken van het jaar. Was dit het vreemdste jaar uit onze levens? Het was minstens heel anders dan we het elkaar een jaar geleden hadden toegewenst. Een pandemie is heel uitzonderlijk, en bepaalt in grote mate hoe dit jaar de geschiedenisboeken zal ingaan. Lees #DeWeekvanGeens »

Week van Geens: 24 november tot 1 december

op 01 december 2020 Week van Geens
Vandaag is het wereldaidsdag. Wereldwijd vallen jaarlijks nog altijd 700.000 doden te betreuren. En sedert einde van de jaren ‘70 stierven er al 35 miljoen mensen aan de ziekte. Als er binnen enkele jaren een wereldcoronadag is, mogen we hopen dat er wel een doeltreffend vaccin zal zijn. En dat het de ziekte ook in de armere landen zal kunnen bannen. Lees #DeWeekvanGeens »

Week van Geens: 16 tot 23 november

op 23 november 2020 Nieuwsbrieven
Onze Vlaamse nieuwsankers werden beiden 65 de voorbije maand: eerst Dany Verstraeten, dan – precies vandaag – Martine Tanghe. Bij mijn eerste televisie-interview, midden de jaren ‘80, herinner ik mij dat Martine Tanghe al VRT-nieuwsanker was, en Dany Verstraeten bleef het vanaf het ontstaan van VTM (1989) tot nu. Lees hier de Week van Geens »

#DeWeekvanGeens: 4 tot 14 november

op 14 november 2020 Nieuwsbrieven
De herfstvakantie gebruikte ik om te graven in mijn geheugen en er zaken uit op te schrijven. En om bladeren te keren. Tijdens het graven en keren besefte ik ook dat ik me geen herfstvakantie kon herinneren waarin het zo warm was. Was het ooit zo zonnig, begin november? Het dreef me naar buiten, op wandel. Dat is vaak nog aangenamer in de zon dan in de regen, hoewel het beide energie geeft, en het ook als het nat ligt is het buiten mooi. Het begon met het weekend van Allerheiligen en op maandag Allerzielen, en het werd een prachtige week. Lees #DeWeekvanGeens »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...