rehabilitatie: “De beste misdaadpreventie is investeren in de toekomst van gedetineerden”

op 10 september 2019 Gazet van Antwerpen
Het eerste transitiehuis in ons land opent in het centrum van Mechelen. Gedetineerden die in aanmerking komen voor een voorwaardelijke invrijheidstelling bereiden er zich voor op hun terugkeer naar de samenleving. De Nederlandse predikant Jan Eerbeek (71) is de geestelijke vader van die aanpak.

Vrouwe Justitia breekt door het glazen plafond

op 04 september 2019 Knack
Deze week start een nieuw gerechtelijk jaar met – primeur! – een vrouw als eerste voorzitter van het Hof van Cassatie. Hoewel de vervrouwelijking van de magistratuur al een tijdje aan de gang is, blijven vrouwen ondervertegenwoordigd in hogere rechtscolleges zoals het Hof van Cassatie en de Raad van State.

Vrij beroep is stilaan een vrouwenzaak

op 29 augustus 2019 HLN
Van advocaat over psycholoog tot diëtist: het lijkt wel of iederéén een vrij beroep wil uitoefenen. Voor het eerst zijn ze met meer dan de zelfstandigen die handel drijven, zoals bakkers en slagers. Vooral bij vrouwen zijn de vrije beroepen erg in trek.

Het nieuwe testament: Veel meer vrijheid, en dus veel populairder

op 28 augustus 2019 Het Nieuwsblad
Sinds het gemoderniseerde erfrecht van kracht werd, op 1 september precies één jaar geleden, stelden al bijna 16 procent meer Belgen hun testament op. “De vernieuwing van het erfrecht zorgt voor de grootste stijging van het aantal geregistreerde testamenten in tien jaar”, zegt Bart Van Opstal van Fednot, de federatie voor notarissen. “Het is duidelijk dat het de Belg doet nadenken over zijn nalatenschap.”

Ladbrokes veroordeeld voor gokken op virtuele sportwedstrijden

op 27 augustus 2019 Het Belang van Limburg
Het Britse kansspelbedrijf Ladbrokes mag in België geen weddenschappen op virtuele sportwedstrijden meer aanbieden zolang het zich niet aan de geldende wetgeving houdt.

“Succes nieuwe DNA-databank groter dan we hadden verwacht”

op 23 augustus 2019 Gazet van Antwerpen
De DNA-databank voor vermiste personen is een succes. Dat zegt het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek (NICC) iets meer dan een jaar na de oprichting ervan. In negen dossiers, waaronder dat van de Nederlandse Corrie van der Valk, kon de databank tot een identificatie leiden. Op termijn is het de bedoeling dat er meer dan driehonderd DNA-profielen van vermiste personen aan worden toegevoegd.

Minimumloon gevangenen met job omhoog

op 23 augustus 2019 Belga
Gedetineerden die werken, krijgen vanaf volgend jaar een hoger minimumloon. Ze zullen minstens 0,75 euro per uur verdienen, ook als stakende cipiers hen verhinderen te werken. Dat meldt De Tijd. Jaarlijks presteren de gedetineerden in onze gevangenissen zo'n 6 miljoen werkuren. Vanaf 1 januari 2020 verdienen ze minstens 0,75 euro en maximaal 4 euro per uur. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) beslist. Het koninklijk besluit is al gepubliceerd. De nieuwe lonen liggen hoger dan de minimumbedragen van 0,62 en 0,69 euro per uur die waren vastgelegd in 2004.

Internationale terreurslachtoffers herdacht op Schumanplein

op 22 augustus 2019 Het Laatste Nieuws
Naar aanleiding van de tweede internationale dag voor de slachtoffers van terrorisme werd woensdag een herdenkingsplechtigheid gehouden aan het Nationaal Monument op het Schumanplein.

Moskeeën werven vrouwen aan

op 20 augustus 2019 Het Laatste Nieuws
De Moslimexecutieve gaat voor het eerst vrouwelijke 'geestelijken' aanwerven - en meteen achttien: negen theologes en negen predikantes. Ze zullen aan de slag gaan in de erkende moskeeën in ons land. Hun lonen worden betaald door de overheid.

Gedetineerden mogen eigen kledij dragen én wassen

op 31 juli 2019 Het Laatste Nieuws
Vergeet de grijze gevangenisplunjes. Vanaf 1 juli 2020 mogen gedetineerden hun eigen kledij dragen. Er komen wel strenge regels. Aanstootgevende T-shirts of schoenen met stalen noppen mogen bijvoorbeeld niét. "Een maatpak wel, al zullen de meesten toch voor makkelijke sportkledij kiezen." Lees het artikel »

Meer politie tegen corruptie

op 29 juli 2019 De Standaard
De anticorruptiespeurders van de federale politie krijgen versterking. Eric Snoeck, de nieuwe directeur van de federale gerechtelijke politie, wil het aantal speurders opdrijven van 22 naar 66.

Na elf jaar procederen kan bouw van nieuwe gevangenis eindelijk starten

op 25 juli 2019 Het Nieuwsblad
Niets staat de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde nog in de weg. De Raad voor Vergunningsbewistingen heeft de laatste twee procedures die daar werden ingediend, verworpen.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...