"Verenigingen krijgen meer ruimte, zolang de winst maar gaat naar het goede doel"

op 18 april 2018 Zorgwijzer
Interview in Zorgwijzer over hervorming Wetboek Vennootschappen en Verenigingen. Lees het artikel »

Minister van Justitie Koen Geens te gast op het Sancta Mariainstituut in Lembeek

op 17 april 2018 Editie Pajot
Op maandag 17 april was minister van Justitie Koen Geens te gast op het Sancta Mariainstituut in Lembeek. De leerlingen van de derde graad TSO verdiepten zich op deze themadag in justitie en het gevangeniswezen. Het werd een boeiende uiteenzetting met ruimte voor vragen en overleg. De minister ging in gesprek met de leerlingen en haalde hierbij eigen ervaringen en herkenbare situaties aan. Lees het artikel »

​Terroristen niet langer veilig op sociale media

op 17 april 2018 De Standaard
De Europese Commissie stelt vandaag een nieuw pakket antiterreurmaatregelen voor waarmee politie en justitie de online berichten van terroristen kunnen onderscheppen.

​10.000 wapens de verbrandingsoven in

op 12 april 2018 Het Nieuwsblad
Veertien ton aan afgestane of inbeslaggenomen wapens zijn in een Gentse hoogoven verbrand. Het waren vooral vuurwapens, maar ook zwaarden en kruisbogen. De ongeveer 10.000 stuks gingen in een kwartiertje tijd in vlammen op. Sinds 2013 heeft de overheid zo al 93.000 wapens vernietigd. Begin vorige maand liet justitie­minister Koen Geens (CD&V) een nieuwe amnestieperiode ingegaan tot eind 2018 voor het regulariseren van niet-vergunde wapens. Zo wil hij een beter zicht krijgen op wapens die zonder vergunning in omloop zijn.

Geens: "90 procent betaalt boetes wel onmiddellijk"

op 07 april 2018 VRT NWS
"Parketten en de FOD Financiën, die de boete innen, kunnen rekening houden met de financiële situatie van de betrokkenen en meewerken in afbetalingsplannen", aldus nog de minister. De uitrol van het Crossborder-project moet bovendien een zicht geven op de afhandeling van boetes over de hele lijn. Lees het artikel »

​Verbreek uw contract per mail

op 07 april 2018 De Tijd
Wie zich bekocht voelt, hoeft straks niet meer langs de rechter om het contract te verbreken. Een brief of een e-mail sturen volstaat.

Ouderontvoeringen naar Marokko verdubbeld, Geens wil er werk van maken

op 04 april 2018 Het Nieuwsblad
​Met zeven van de meest schrijnende persoonlijke dossiers onder de arm drong minister van Justitie Koen Geens (CD&V) er bij zijn Marokkaanse collega op aan om werk te maken van de parentale ontvoeringen. Dat zijn gevallen waarbij een van de ouders, tegen ­alle afspraken in, kinderen na een scheiding meeneemt. Die situatie wordt vooral problematisch als de kinderen in het buitenland zitten.

Schijnerkenning van kinderen voortaan strafbaar

op 03 april 2018 VRT NWS
Een kind erkennen enkel en alleen om verblijfspapieren te krijgen, is voortaan strafbaar. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en minister van Justitie Koen Geens (CD&V) willen op die manier dat fraudekanaal droogleggen. Lees het artikel »

Geens wil drugsgeld in Marokko kunnen aanslaan

op 03 april 2018 Het Nieuwsblad
Marokkaanse drugs­dealers die hun winsten doorsluizen naar de andere kant van de Middellandse Zee, zijn niet meer veilig voor het Belgische gerecht. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) tekent vandaag een intentieverklaring met zijn Marokkaanse collega om beter samen te werken op het vlak van inbeslagnames. “De georganiseerde misdaad tref je het best in haar portemonnee.”

Court of the future – de weg naar een toegankelijkere, stiptere en rechtvaardigere Justitie

op 01 april 2018 Blue News
​In december laatstleden lanceerde minister van Justitie Koen Geens zijn visietekst “Court of the Future”, waarin hij pleit voor een rechtbank met meer aandacht voor de dienstverlening aan burgers en ondernemingen. Justitie moet daarmee toegankelijker, stipter en daardoor ook rechtvaardiger worden. En ook de politie krijgt perspectieven voor haar werking want politie en gerecht zijn in de veiligheidsketen sterke partners. Lees het artikel »

Verkeersboetes betalen wordt eenvoudiger

op 28 maart 2018 Het Laatste Nieuws
Sinds juli kan je je verkeersboetes al digitaal betalen op verkeersboetes.be. 70.000 overtreders maakten daar al gebruik van, maar minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) willen iedereen over de streep trekken, net zoals bij tax-on-web.

​Dubbel zoveel gsm's ontdekt in gevangenissen

op 24 maart 2018 Het Laatste Nieuws
Vorig jaar zijn in de Belgische gevangenissen 336 gsm's ontdekt. Dat blijkt uit cijfers van justitieminister Koen Geens (CD&V). Dat zijn er bijna dubbel zoveel als het jaar ervoor, toen 186 telefoons gevonden werden. In vergelijking met 2015 (109) is het zelfs een verdrievoudiging. "Als er tegenwoordig een gsm binnen geraakt, vinden we die heel snel."
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...