​De 7 plagen van Koen Geens

op 23 juni 2018 Het Nieuwsblad
Soms lijkt het alsof justitieminister Koen Geens (CD&V) in de regering de kracht van verandering wil zijn. Hij wou Justitie de 21ste eeuw binnenloodsen, herschrijft wetboeken tegen een verschroeiend tempo en vecht tegen de gevestigde machten op het departement. Maar de man die in de eerste helft van de regeerperiode als een volleerde manager zijn departement leidde, ligt meer en meer onder vuur, botst tegen juridische muren en struikelt af en toe over zijn professorale zelf. En de grootste problemen bij Justitie, die blijven volgens specialisten bestaan. De zeven plagen die Geens kwellen.

Nieuwe politiezone bestaat nu officieel

op 23 juni 2018 Het Nieuwsblad
Met een vlotte pennentrek van de vijf burgemeesters, minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon en minister van Justitie Koen Geens werd de nieuwe politiezone Getevallei officieel in het leven geroepen in Hof Ten Steen.

​Burgemeesters kunnen malafide handelszaken harder aanpakken

op 23 juni 2018 Het Belang van Limburg
Gemeenten krijgen binnenkort meer mogelijkheden om op te treden tegen handelszaken die gebruikt worden voor criminele activiteiten. Daarvoor heeft de ministerraad vrijdag een nieuw wetsontwerp 'bestuurlijke handhaving” goedgekeurd waardoor burgemeesters zaken makkelijker kunnen verzegelen.

​Ministers ondertekenen protocol over nieuwe politiezone

op 21 juni 2018 Het Nieuwsblad
Vandaag ondertekenden de ministers van Justitie Koen Geens (CD&V) en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een protocol dat de nieuwe politiezone voor de regio Tienen in gang zet. Lees het artikel »

Vlotter beslissen bij mede-eigendom

op 21 juni 2018 Trends
Een nieuwbouwappartement betekent niet het einde van uw zorgen als eigenaar. Vaak wordt vergeten dat de gemeenschappelijke ruimtes in goede verstandhouding met de andere eigenaren moeten worden beheerd. De regeling van de mede-eigendom wordt vanaf 2019 hervormd.

​Verdachten verkrachting verplicht getest op hiv

op 15 juni 2018 Het Laatste Nieuws
Wie verdacht wordt van een verkrachting kan voortaan verplicht worden een hiv-test te ondergaan. "Dit is belangrijk om bij het slachtoffer de onzekerheid over een mogelijke besmetting weg te nemen", zegt minister Geens.

​De politie kijkt mee, en niet om te supporteren

op 14 juni 2018 Het Nieuwsblad
De Rode Duivels zijn gewaarschuwd: de federale politie kijkt voor het eerst mee naar het WK voetbal. Niet als fans, maar wel om toe te zien op verdachte spelfases die kunnen wijzen op wedstrijdmanipulatie.

​Niet meer op voorhand betalen om naar de rechter te gaan

op 14 juni 2018 VRT NWS
Wie voortaan naar de rechter stapt, moet bij de start van de procedure geen rolrechten meer voorschieten. Dat was tot nu toe wel het geval. Die rolrechten zijn een soort belasting op het voeren van een procedure.

​Minister Geens reageert: ‘Kleine detentieprojecten kunnen niet zomaar de gevangenis vervangen’

op 13 juni 2018 Knack
Ik ben voorstander van kleinere detentieprojecten, vandaar mijn voorstel voor het transitiehuizenproject. In de transitiehuizen kan beter gewerkt worden aan de terugkomst van de gedetineerde in de samenleving. Let wel, het gaat om gedetineerden die het einde van hun straf naderen. Ze staan op anderhalf jaar van de mogelijkheid om voorwaardelijk vrij te komen. We beginnen met een pilootproject, omdat er voorlopig nog praktische problemen zijn om het op grotere schaal uit te rollen. Bij zulke kleinschalige projecten is het en-en-verhaal belangrijk. Je mag niet verwachten dat ze zomaar het huidige systeem kunnen vervangen.

​Charles Michel en Franse premier zitten samen over veiligheid en migratie

op 11 juni 2018 De Standaard
Premier Charles Michel (MR) trekt vanmiddag naar Parijs om er zijn Franse ambtsgenoot Edouard Philippe te ontmoeten. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en van Justitie Koen Geens (CD&V) zitten samen met hun Franse collega's.

​Rodeo, death ride... en een beetje politiek

op 11 juni 2018 Het Laatste Nieuws
De verkiezingskoorts begint stilaan toe te slaan met 14 oktober in het vooruitzicht. CD&V wil haar sterke positie op provinciaal en gemeentelijk niveau bevestigen en zo mogelijk nog versterken. Dat was de boodschap van minister van Justitie Koen Geens, die alle lokale kandidaten succes wenste op de vijfde editie van het Midzomerfeest. Locatie van dienst was dit jaar het stadion van de Leuvense voetbalclub OHL waar CD&V-kandidaten uit de hele regio verzamelen bliezen. "We lopen ons warm voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen", aldus minister Geens. "De voorbije beleidsperiode heeft CD&V het verschil gemaakt. Ik denk dan bijvoorbeeld aan onze gedeputeerden Monique Swinnen en Tom Dehaene, maar ook aan de vele mandatarissen in de gemeenten. CD&V gaat opnieuw voor meer levenskwaliteit in een wereld die morgen nog beter zal zijn dan hij vandaag al is. Zelf ben ik lijstduwer op de provinciale lijst in het kiesdistrict Leuven en in Huldenberg."

​Zware jongens kunnen sneller uit de cel maar minister werkt al aan oplossing

op 11 juni 2018 Het Laatste Nieuws
Eén gevangene die geen aanvraag mocht indienen om voorwaardelijk vrij te komen, was genoeg om de regels rond strafuitvoering te doen wijzigen. Want een andere gevangene - ook een recidivist - mocht wél al na één derde van zijn straf die aanvraag doen. Discriminatie, zegt het Grondwettelijk Hof.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...