CD&V maakt top van lijst bekend

op 16 januari 2018 Het Nieuwsblad
Op de CD&V-nieuwjaarsreceptie werden Jean-Pierre Taverniers en Marleen Lefevre voorgesteld als de nummers één en twee op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen. Lees het artikel »

Primeur in België: 500 dossiers van lokale criminaliteit direct behandeld door ‘Project M’

op 13 januari 2018 Het Belang van Limburg
In de politiezone Carma zijn in minder dan drie maanden tijd bijna 500 dossiers van lokalecriminaliteit onmiddellijk . Dat is het gevolg van het ‘project M’: parketmagistraten zetelen sinds half oktober in het kantoor van de politie in Genk waardoor snellere, meer zichtbare en op maat gesneden beslissingen worden genomen in de bestrijding van veel voorkomendecriminaliteit. De meest voorkomende misdrijven inproject M zijn diefstallen, vernielingen, slagen, inbreuken tegen de wapenwet, lokaledruggebruikers en -dealers, belaging en bedreigingen. Voor elke verdachte volgt een onmiddellijke reactie: een straf of alternatieve maatregel. Daarnaast is er ook bijzondere aandacht voor het slachtoffer, dat ervaart dat het herstel vande geleden schade ook een prioriteit is. Het project is een primeur voor ons land en zal over een half jaar navolging vinden in de politiezone Limburg Regio Hoofdstad.

​Strijd tegen intrafamiliaal geweld onder één dak

op 12 januari 2018 De Morgen
Dankzij een Family Justice Center (FJC) daalt het aantal recidivegevallen bij intrafamiliaal geweld met 30 procent. Het is een plek waar slachtoffers én daders terechtkunnen. Na Antwerpen, Mechelen en Turnhout komt er nu ook een in Limburg.

​Minister Geens wil extra geld voor slachtoffers als onderzoek te lang loopt

op 12 januari 2018 Het Nieuwsblad
Justitieminister Koen Geens (CD&V) werkt aan een wetsontwerp om slachtoffers extra ­financiële steun te geven als het gerechtelijk onderzoek lang aansleept. “Want ze moeten hun advocaat langer betalen, en je mag ook de mentale impact niet ­onderschatten.”

Wordt bemiddelen het nieuwe procederen?

op 06 januari 2018 De Tijd
Belgen moeten hun geschillen meer onder elkaar uitvechten in plaats van in de rechtbank. Enter de bemiddelaar. Hij is niet alleen sneller en goedkoper, maar ook duurzamer. ‘Uiteindelijk zijn mensen op zoek naar harmonie.’

'M' wordt 'V', zonder operatie

op 03 januari 2018 De Morgen / Het Laatste Nieuws
Van geslacht veranderen kan vanaf vandaag ook zonder medische ingreep. Een verklaring op eer volstaat om de M of V op officiële documenten te wijzigen. "Hier hebben we jaren op gewacht."

Techreuzen plooien voor Belgisch gerecht

op 29 december 2017 De Tijd
​De Amerikaanse techgiganten Facebook, Microsoft, Apple delen meer gegevens met het Belgisch gerecht. Apple was in de eerste helft van dit jaar in bijna acht op de tien gevallen bereid te vertellen wie schuilging achter een verdacht toestel of een account die opduikt in een strafdossier, gaande van internetfraude tot terrorisme. In dezelfde periode vorig jaar gebeurde dat slechts in vier op de tien gevallen. Apple krijgt een pak meer vragen (199 in de eerste helft van 2017) van onze justitie om informatie vrij te geven.

Gerecht jaagt volop op geld van criminelen

op 28 december 2017 De Tijd
Het gaat de goede kant uit met de jacht van het Belgische gerecht op de rijkdom van criminelen, maar niemand blijkt zo naarstig inbeslagnames te doen als het Antwerpse gerecht.

​Belgen in buitenland kunnen niet meer 'per ongeluk' nationaliteit verliezen

op 27 december 2017 Het Laatste Nieuws
Belgen in het buitenland zullen hun Belgische nationaliteit niet meer 'per ongeluk' kunnen kwijtspelen, omdat ze vergeten langs te gaan bij de ambassade. Dat heeft de federale ministerraad beslist. Als je één keer aangeeft dat je Belg wil blijven, ben je dat voortaan voor altijd.

​Warme Leuvenaars lopen 80.000 euro bij elkaar

op 26 december 2017 Het Laatste Nieuws
De Leuvenaars hebben harten van goud. Dat bleek zaterdag op de Warmathon aan het Sportkot in Heverlee, toen er maar liefst 8.000 sportievelingen kwamen lopen voor De Warmste Week van Studio Brussel. In totaal zamelden ze 80.000 euro in voor het goede doel.

​Zelfs overwegen om illegaal een wapen te kopen is nu strafbaar

op 23 december 2017 Het Nieuwsblad
Alleen al de intentie om stiekem een pistool, jachtgeweer of automatisch wapen aan te schaffen, wordt strafbaar door een nieuwe en strengere wapenwet. Speurders moeten voortaan niet langer wachten om in te grijpen tot het ­wapen effectief gekocht en geleverd is.

​'Iemand moet onze job doen. Anders krijg je revolutie'

op 23 december 2017 De Morgen
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat zich niet makkelijk van zijn stuk brengen. Assisen? 'De afschaffing gaat door.' Francken? 'Zijn stijl is niet de mijne.' De christendemocratie? 'Uiteraard is het sympathieker om kant te kiezen.' Al ziet Geens wel een groot probleem: 'De democratie, die verkeert in crisis.'
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...