​Nieuwe erfregels maken testamenten populairder

op 17 augustus 2018 De Tijd
De Belgen passeren almaar vaker bij de notaris om een testament op te stellen of aan te passen. Tijdens de eerste jaarhelft werden 12 procent meer testamenten geregistreerd.

​"Leer gedetineerden weer op eigen benen staan"

op 08 augustus 2018 Het Laatste Nieuws
De vzw UIT-Stap hoopt dat Ieper als eerste stad in Vlaanderen een transitiehuis krijgt. Dat is een huis waarin gevangen voorbereid worden op hun terugkeer in de maatschappij. "Het gaat over begeleiding rond zelfstandig wonen, relaties, werk en opnieuw functioneren buiten beveiligde muren."

​Het wetboek vanbuiten kennen volstaat niet meer

op 08 augustus 2018 Het Nieuwsblad
Toekomstige notarissen zullen straks via een psychologische test moeten kunnen bewijzen dat ze over voldoende inlevingsvermogen of empathie beschikken. “Vandaag testen we tijdens het vergelijkend examen quasi alleen op juridische kennis, terwijl bij dit beroep toch ook veel emoties komen kijken.”

​Politie krijgt groen licht om online te infiltreren

op 07 augustus 2018 De Tijd
Speurders van de lokale en de federale politie mogen binnenkort infiltreren op het internet. Een besluit van minister van Justitie Geens krijgt de zegen van de privacywaakhond.

​Groen licht om gevangenen te laten werken voor callcenters

op 02 augustus 2018 De Tijd
Het proefproject in de gevangenis van Beveren dat gevangenen doet werken voor een callcenter, krijgt navolging. Ook gedetineerden uit andere gevangenissen zullen medewerker van een callcenter kunnen worden.

​Gezocht: uitbaters voor gevangenissen

op 31 juli 2018 Het Nieuwsblad
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil op termijn honderd plaatsen creëren in verschillende transitiehuizen, waar gedetineerden worden klaargestoomd voor hun vrijlating.

Naam veranderen kan sneller en eenvoudiger

op 30 juli 2018 Gazet van Antwerpen
Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger. Na 1 augustus volstaat het om naar de ambtenaar van burgerlijke stand van uw gemeente te stappen. Indien die geen bezwaren ziet, kan u in principe meteen een nieuwe voornaam krijgen. Een familienaam wijzigen aan het loket is nog niet mogelijk, maar er komt wel een vereenvoudigd tarief.

Voornaam wijzigen wordt veel eenvoudiger vanaf 1 augustus

op 27 juli 2018 Het Nieuwsblad
​Van voornaam veranderen wordt sneller en eenvoudiger. Vanaf 1 augustus volstaat het om naar de ambtenaar van burgerlijke stand van je gemeente te stappen. Indien die geen bezwaren ziet, kan je in principe meteen een nieuwe voornaam krijgen. Een familienaam wijzigen aan het loket is nog niet mogelijk, maar er komt wel een vereenvoudigd tarief.

​Geens laat politie de grens oversteken

op 24 juli 2018 Het Nieuwsblad
Criminelen die bij een achtervolging de grens met een Benelux-land oversteken, kunnen op die manier niet langer ontsnappen. Met een nieuw verdrag over de politiesamenwerking, gisteren ondertekend in het Egmont­paleis, wordt het voor de Belgische politie mogelijk om ook in Nederland of Luxemburg criminelen te blijven achtervolgen. Vandaag kan dat enkel voor internationaal geseinde personen.

Agenten uit buurlanden mogen doen alsof ze thuis zijn

op 23 juli 2018 Het Laatste Nieuws
Ons land ondertekent vandaag samen met Nederland en Luxemburg een nieuw verdrag zodat politiewerk niet stopt aan de landsgrenzen. Daardoor mogen agenten uit die buurlanden ook hier hun normale taken voortzetten - zoals criminelen achtervolgen, verdachten ondervragen of databanken checken. "Een duidelijk signaal voor criminelen."

​Nooit eerder zo veel meldingen van matchfixing

op 23 juli 2018 Het Nieuwsblad
Ze dwepen met fair play, de sporters. En toch kreeg het meldpunt sportfraude elf meldingen van matchfixing in 2017. Een ­recordaantal. “De meldingen moeten nog sneller gebeuren”, zegt N-VA-Kamerlid Brecht Vermeulen. “Dit is slechts het topje van de ijsberg.”

​Seks op 14 niet langer strafbaar

op 23 juli 2018 De Standaard
Seks op 14 of 15 jaar is straks niet meer strafbaar. Op voorwaarde dat de seksuele partner maximaal vijf jaar ouder is en dat er geen sprake is van een gezags- of vertrouwenspositie bij de oudste partij.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...