Reactie Minister van Justitie op geweld tegen politie

op 23 september 2018 Persbericht
De Minister van Justitie Koen Geens laat weten dat er een zerotolerancebeleid gevoerd wordt tegen geweld op politie. De omzendbrief die geweld op politie regelt werd vorig jaar aangepast en de Minister heeft reeds oor gehad naar het strenger bestraffen van daders die geweld plegen op politiemensen. In zijn twee recente onderhouden met de politiebonden werd o.a. afgesproken om de bestraffing van misdrijven tegen politiemensen in het nieuwe Strafwetboek samen aan een nieuw onderzoek te onderwerpen. De Minister kan niet ingaan op concrete dossiers en beslissingen van strafuitvoeringsrechtbanken. De bedoeling van de wetgeving die gestemd is na de zaak Dutroux was immers precies om de strafuitvoering te onttrekken aan de Minister van Justitie en toe te vertrouwen aan de rechterlijke macht.

​Geens: "Wet voor lang gestraften is al twee keer verstrengd"

op 23 september 2018 VRT NWS
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) benadrukt dat hij geweld op politieagenten sterk veroordeelt. Geens reageert daarmee op de commotie die er ontstaan is, nu de moordenaar van de agente Kitty Van Nieuwenhuysen de gevangenis mag verlaten met enkelband. Maar de wet over het vervroegd vrijkomen van lang gestraften is al twee keer verstrengd, zegt hij. Bekijk het fragment »

​Most Wanted-crimineel die ons land werd uitgezet opgepakt in Albanië

op 22 september 2018 VRT NWS
De Albanese zware crimineel Safet Rustemi, die ondanks een veroordeling ons land werd uitgezet, is opgepakt in Albanië. Dat staat in het Nieuwsblad en is bevestigd aan onze redactie. Rustemi kreeg in ons land een celstraf van 9 jaar voor onder meer mensenhandel en drugs, maar toch werd hij het land uitgezet. Lees het artikel »

Hoe moet het verder in de gevangenissen?

op 21 september 2018 NT Magazine
Een interview met Minister van Justitie Koen Geens in NT Magazine - ACV Lees het artikel »

​Al 43 vermiste Belgen in nieuwe DNA-databank

op 21 september 2018 Het Nieuwsblad
Al 43 verdwenen Belgen zijn op­genomen in de gloednieuwe DNA-databank Vermiste Personen, die afgelopen zomer in alle stilte is opgestart. In ­totaal moeten de gegevens van meer dan 300 mensen worden ingevoerd, in de hoop ooit hun verdwijning te kunnen oplossen. Dat wordt een huzarenklus. “Want van elke verdwenen persoon trachten we opnieuw DNA te vinden.”

De week van Geens 13 tot 18 september

op 18 september 2018 De week van Geens
Ik vind in weinig zaken zoveel plezier als in het waarderen van ouderen en duwen van jongeren. In onze partij en onze provincie zijn een aantal heel sterke jonge mensen actief die zich voluit geven voor het algemeen belang. Ik ga er graag mee op de foto. Voorzitter Wouter Beke die zelf nog heel jong is, vuurde vorige week in onze provincie te Werchter de CD&V jongeren aan op een bijzondere bijeenkomst met leiders van jeugdbewegingen en jonge lijsttrekkers. Met grote overtuiging stelde Wouter dat het tijd was om een halt te roepen aan polarisering en verruwing, en dat het tijd was voor voorrang van respect. Met een Ja aan de grote meerderheid van Vlamingen die zich engageren, die meewerken aan een positief en verbindend verhaal. Alleen zo, zei Wouter, creëer je een geborgen samenleving, waar mensen zich goed voelen en thuis zijn, waar niemand uit de boot valt. Een samenleving waarin levenskwaliteit centraal staat. Ik zou het niet beter kunnen zeggen. Lees De week van Geens »

Al 8.687 aangiftes van niet-vergunde wapens, laders of munitie

op 18 september 2018 Persbericht
Minister van Justitie Koen Geens organiseerde in maart van dit jaar een nieuwe en laatste regularisatieperiode voor niet-vergunde wapens, laders en munitie. In vijf maanden werden al 8.687 aangiftes gedaan. De amnestieperiode loopt nog tot eind dit jaar.

​Al duizenden “verdoken” wapens ingeleverd

op 18 september 2018 Het Nieuwsblad
Nog tot eind dit jaar hebben landgenoten de kans om munitie, wapens en laders die nooit vergund werden, aan te geven. Tot dan loopt een periode van amnestie die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) invoerde in de hoop een pak illegale wapens uit de wereld te krijgen. En dat er nog veel niet-vergunde wapens circuleren in Belgische huiskamers, blijkt uit recente cijfers.

​Minister Geens vragende partij voor nieuwbouwproject gerecht

op 17 september 2018 Het Laatste Nieuws
Minister van justitie Koen Geens (CD&V) is vragende partij voor een nieuwbouwproject en een aangepast infrastructuurplan voor de gerechtelijke diensten in Dendermonde. Dat zegt hij na een werkbezoek aan de stad. Dat gebeurde in het gezelschap van burgemeester Piet Buyse en eerste schepen en federaal volksvertegenwoordiger Leen Dierick.

Werken aan nieuw politiehuis officieel begonnen: “Sober en efficiënt gebouw”

op 15 september 2018 Het Nieuwsblad
Het is zover: de eerste spade voor het nieuwe politiehuis van de zone Erpe-Mere/Lede is vrijdagavond in de grond gestoken. Tussen de beslissing om een nieuw gebouw te zetten (2015) en de einddatum van de werken zullen vijfenhalf jaar zitten.

Renovatiewerken gerechtsgebouw Leuven

op 13 september 2018 ROB tv
De werken aan het justitiegebouw in Leuven die eindelijk begonnen zijn, komen geen dag te vroeg. Dat bleek vanmorgen bij een bezoek van minister van justitie Koen Geens. De investering van 4,5 miljoen euro om het gebouw op te knappen is meer dan nodig. Bekijk het fragment »

​Renovatiewerken gerechtsgebouw eindelijk uit de startblokken

op 13 september 2018 Het Nieuwsblad
De Leuvense rechters en advocaten hebben er jaren op moeten wachten, maar nu is het eindelijk zover. De stellingen zijn opgebouwd en de broodnodige renovatiewerken kunnen beginnen.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...