De week van Geens 20 tot 26 juni

op 26 juni 2017 Nieuwsbrieven
Sedert 2007 maken we drie crisissen mee, eerst de financiële shock, dan de veiligheidscrisis, nu de crisis van de democratie zelf. Een crisis komt zelden onverwacht. Nadien kon zelfs een kind ze zien aankomen. Maar men kent de mythe van Cassandra. Zo mooi dat Apollo, om met haar de liefde te kunnen bedrijven, haar de gave schonk om de toekomst te voorspellen, weigerde ze de daad bij het woord te voegen. Haar straf was dat niemand ooit haar voorspellingen zou geloven. Zo voorspelde ze dat het paard van Troje onheil betekende. Het heeft niet mogen baten. Lees De week van Geens »

Brave gevangenen maar één week op twee naar cel

op 26 juni 2017 Het Nieuwsblad
Justitieminister Koen Geens (CD&V) grijpt terug naar een eerdere noodmaatregel tegen de overbevolkte gevangenissen: 'brave' gevangenen zullen afwisselend een week in de cel en een week thuis mogen vertoeven. Het Laatste Nieuws en La Dernière Heure melden dat de maatregel in mei door de voltallige regering is goedgekeurd en op 6 juli ingaat. Enkel gevangenen die al driemaal 36 uur verlof kregen en hun voorwaarden niet schonden, komen in aanmerking. Veroordeelden voor zedenfeiten of terreur en gedetineerden die een straf uitzitten van meer dan tien jaar effectief komen niet in aanmerking.

Overlast door wedkantoren aan banden gelegd

op 26 juni 2017 De Standaard
Een café kan een burgemeester sluiten, tegen een gokkantoor kan hij weinig beginnen. Daar komt verandering in.

Gerechtsdeurwaarders kunnen voortaan op elektronische wijze betekenen

op 23 juni 2017 Persbericht
​ Vandaag, 23 juni 2017, stelt justitieminister Koen Geens samen met de Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders (NKGB) en het kenniscentrum SAM-TES het digitale betekeningsplatform voor, waardoor gerechtsdeurwaarders voortaan elektronisch kunnen betekenen. De voorstelling vond plaats in het Antwerps Justitiepaleis. Een niet toevallige locatie, gezien de invoering van de e-betekening voor de parketten en de griffies een aanzienlijk werklastvermindering betekent. “De e-betekening is een enorme vooruitgang die tijd, middelen en papier bespaart, zo kunnen we onze energie aan andere zaken besteden,” klinkt het unisono bij de minister, de gerechtsdeurwaarders, de parketten en de griffies.

Toespraak "Illegale vuurwapenmarkt" (studie Vlaams Vredesinstituut)

op 23 juni 2017 Toespraken
Het Vlaams Vredesinstituut voerde een studie uit over de beeldvorming van de illegale vuurwapenmarkt in ons land. Minister Geens gaf een slotrede op het voorstellingsmoment.

Nieuwe wet maakt leven van mede-eigenaren gemakkelijker

op 22 juni 2017 Trends
​Als mede-eigenaar moet u afspraken maken met de andere eigenaren om het gebouw goed te beheren en te onderhouden. Dat kan soms tot problemen leiden. Maar er is goed nieuws. De regels voor mede-eigendom worden binnenkort versoepeld.

Sterrenkinderen zullen kunnen worden erkend

op 21 juni 2017 De Morgen
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) trekt nog voor de zomer naar de regering met een ontwerptekst rond de naamgeving en registratie van doodgeboren kinderen. Drie vzw's voor zorg rond perinataal verlies riepen de minister met een petitie van 18.000 handtekeningen op daar werk van te maken. Kinderen die nu levenloos worden geboren, worden enkel geregistreerd in het overlijdensregister. Een geboorteakte of familienaam krijgen ze echter niet, waardoor ze juridisch gezien wel gestorven, maar nooit geboren zijn. Ouders van sterrenkinderen roept al jaren op om die dubbelzinnigheid aan te pakken.

De week van Geens 12 tot 19 juni

op 20 juni 2017 Nieuwsbrieven
De week kende maandagmiddag een totaal onverwachte climax die mij de verzending van deze nieuwsbrief deed uitstellen. De CdH zegde op maandagmiddag de PS de wacht aan in alle franstalige Regeringen van het land. Na de instabiliteit die Nederland, Frankrijk en Engeland sedert enige tijd kennen, komen ook Brussel en het zuiden van ons land in turbulente wateren terecht. Frankrijk is weliswaar zondagavond relatief veilig aangespoeld in Macron-land. Lees De week van Geens »

Reactie van de Minister van Justitie over aantal vacatures rechters

op 20 juni 2017 Persberichten
Minister Geens laat opmerken dat het aantal beroepsmagistraten dat gevacateerd en ingevuld worden in stijgende lijn gaat. In 2015 werden 132 nieuwe vacatures gepubliceerd, en 92 herpublicaties van in 2014 niet ingevulde vacatures. In 2016 werden 209 nieuwe vacatures gepubliceerd en 59 herpublicaties van in 2015 niet ingevulde vacatures.

Minister Koen Geens neemt de aanbevelingen van de onderzoekscommissie ter harte en start onmiddellijk met de uitvoering ervan

op 20 juni 2017 Persberichten
De Minister van Justitie is verheugd met de publicatie van het verslag inzake de veiligheidsarchitectuur door de Parlementaire Onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart 2016. Hij prijst het enorme werk dat de Commissie heeft gepresteerd en het belang van de aanbevelingen. Hoewel er al hervormingen zijn doorgevoerd van bij het begin van de legislatuur voortvloeiend uit het Justitieplan geeft dit rapport een belangrijke richting voor andere hervormingen waarmee snel vooruitgang zal worden geboekt. Zonder hierbij een keuze te maken tussen de aanbevelingen van de Commissie, ziet de minister van Justitie in dit stadium een aantal cruciale aspecten met betrekking tot zijn bevoegdheid (zie verder). Ondertussen heeft de Minister al werk gemaakt van de aanbevelingen die de Commissie deed met betrekking tot de slachtoffers.

Kopie van strafdossier in rechtbanken wordt gratis

op 17 juni 2017 Het Belang van Limburg
Vandaag hanteren de griffies van de verschillende correctionele rechtbanken, de raadkamers, hoven van beroep en kamers van inbeschuldigingstelling in ons land verschillende regels voor het inkijken van een strafdossier en het nemen van kopieën en nota's hieruit.

L’Exécutif des musulmans veut créer une fonction de « prédicatrice »

op 17 juni 2017 Le Soir
La première mosquée « libérale » d’Allemagne a été inaugurée à Berlin. En Belgique, l’Exécutif souhaite créer une fonction officielle de prédicatrice. Le ministre de la Justice soutient l’idée.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...