De week van Geens 5 november - 12 november

op 12 november 2018 Nieuwsbrieven
De voorbije week was ontroerend doordat ze eindigde op 11 november. Ik woonde enkele prachtige vieringen bij. Een grote indruk liet Leuvens universiteitsbeiaardier Rombouts, die op zondagmorgen de nieuwe beiaard van de Abdij van het Park inspeelde (zie hieronder). Gevangenisdirecteur Claus, die een nieuwe dichtbundel uitgaf, bezorgde mij een mooie vrijdagavond (zie ook hieronder). Lees de Week van Geens »

Plan over de toekomst van het beroep van bedrijfsjurist

op 12 november 2018 Persberichten
Minister van Justitie Koen Geens ontving een rapport over de toekomst van het beroep van bedrijfsjurist. Dit rapport werd voorbereid door twee experten die begin dit jaar werden aangesteld: Saskia Mermans, huidig voorzitter van het Instituut voor bedrijfsjuristen (IBJ) en Hugues Delescaille, voormalig voorzitter van het IBJ.

Vlamingen laten massaal voornaam veranderen

op 12 november 2018 Het Nieuwsblad
Al minstens 780 Vlamingen hebben sinds 1 augustus hun voornaam laten veranderen. Dat blijkt uit een rondvraag van Het Nieuwsblad bij 30 Vlaamse steden en gemeenten. Een nieuwe naam aanvragen is nu veel gemakkelijker dan vroeger, en vooral: het is gratis. Het succes is zo groot dat kleinere gemeentes overwegen om toch weer geld te vragen.

Laat tienerpooiers de touwtjes niet in handen nemen!

op 09 november 2018 Persberichten
Vrouw & Maatschappij-CD&V politica lanceert een campagne om zich uit te spreken tegen tienerpooiers. In een 30-tal gemeenten en steden in Vlaanderen en Brussel delen CD&V-kopstukken en vrijwilligers witte lintjes uit aan voorbijgangers om ze te informeren over deze vorm van mensenhandel die voornamelijk kwetsbare tienermeisjes treft.

Mails en sms'en bindend voor aankopen tot 3.500 euro

op 08 november 2018 Het Nieuwsblad
Voor aankopen tot 3.500 euro zal u ­binnenkort genoeg hebben aan een sms of een mail als bewijs. Dat is nu niet het geval, voor alles boven de 375 euro komt er papier bij te pas. Dat wil dus zeggen dat als iemand pakweg een tweedehandsfiets van 1.000 euro koopt op het internet en de verkoper trekt zijn staart in, dat de ­koper vandaag geen poot heeft om op te staan om zijn gelijk te halen.

Strakkere aanpak van tienerpooiers en betere detectie en begeleiding van hun slachtoffers

op 07 november 2018 Persberichten
Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, kondigde vandaag tijdens de plenaire vergadering in het Vlaams Parlement nieuwe acties aan voor een beter afgestemde opvang van slachtoffers van tienerpooiers die ook aansluiten op een strakkere aanpak van de daders van deze vorm van mensenhandel.

Europese ministers beloven meer steun aan slachtoffers van terrorisme

op 06 november 2018 Knack
Zeven Europese ministers van Justitie, onder wie de Belgische minister Koen Geens (CD&V), hebben maandag in Parijs op een conferentie rond de strijd tegen terrorisme meer steun beloofd aan slachtoffers van terreurdaden. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring.

De week van Geens 23 oktober - 4 november

op 05 november 2018 Nieuwsbrieven
Op dagen als Allerheiligen en Allerzielen denken we nog meer dan anders terug aan onze overledenen. Het einde van het leven komt voor eenieder op een verschillend moment, meestal zonder meer te vroeg, soms veel te vroeg. De zekerheid van de dood mag ons niet verlammen. Het levenseinde onder ogen zien als een gegeven is een manier om bewuster nù graag en goed te leven. Het is ook dat wat de geliefden die ons voorgingen van ons verwachten: dat we met hun warme na-gedachtenis in het hart en hun her-innering in het achterhoofd onze weg verderzetten. Bij het einde van de uitvaartviering van een 86-jarige vriend, las zijn dochter volgend gedicht: “Ik open ‘t raam en laat het najaar binnen. Het onuitsprekelijke, het van weleer en van altijd. Als ik één ding begeer is het: dit tot het laatst te beminnen” (J.C. Bloem). Lees de Week van Geens »

Landbouwers, beoefenaars van een vrij beroep en verenigingen vanaf vandaag ook ondernemingen

op 01 november 2018 Persberichten
2018 is een belangrijk jaar voor de Belgische ondernemers. Het handels- en economisch recht is in beweging. Het insolventierecht trad op 1 mei van dit jaar in werking en als alles goed verloopt, zal ook de hervorming van het vennootschaps- en verenigingsrecht voor het einde van dit jaar worden goedgekeurd in het parlement. En dankzij het nieuwe ondernemingsrecht, dat vandaag in werking treedt, zullen álle ondernemingen kunnen genieten van dezelfde rechten.

Forse uitbreiding medewerkingsplicht van de financiële sector met het openbaar ministerie

op 31 oktober 2018 Persberichten
De verplichting medewerkingsplicht van de financiële sector ten aanzien van het openbaar ministerie wordt fors uitgebreid. De financiële sector is al lang niet meer beperkt tot louter banken, kredietinstellingen, bankrekeningen, instrumenten en kluizen. Door constante technologische evolutie zijn er andere diensten op de markt gekomen en deze moeten ook onder de wet vallen. Dit is een voorstel uit de beleidsnota van Minister van Justitie, Koen Geens. De bepalingen zijn ook reeds opgenomen in een wetsontwerp dat in eerste lezing door de Ministerraad werd goedgekeurd.

Gerecht krijgt toegang tot alle mogelijke geldsporen

op 31 oktober 2018 De Tijd
Het gerecht gaat alle mogelijke geldsporen die u nalaat, mogen opvragen. Dat gaat zowel over uw portefeuille bij een vermogensbeheerder, aankopen die u doet met een kredietkaart, transacties via nieuwe betaaldiensten zoals Google Pay, tot uw kleinste betaling via sms voor een parkeerticket. Openbaar aanklagers zullen dat allemaal mogen opvragen zonder dat daar toestemming van een onderzoeksrechter voor nodig is.

We leggen vaker vast wie ons mag helpen in nood

op 30 oktober 2018 Het Laatste Nieuws
Steeds meer Belgen ondertekenen een volmacht waarbij één of meerdere personen worden aangeduid om hun financiële zaken te regelen als zij daar niet meer toe in staat zijn. De notarissen registreerden in de eerste zes maanden van dit jaar ruim 17.634 nieuwe zorgvolmachten, een derde meer dan een jaar geleden.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...