Transgenderwet versoepeld

op 28 april 2017 De Standaard
Een aanpassing van de wet zal het gemakkelijker maken voor transgenders om hun geslachtsregistratie te laten veranderen.

Primeur in Hoogstraten: open afdeling in vrouwengevangenis

op 26 april 2017 VRT Nieuws
Een open afdeling voor vrouwelijke gevangenen. In Hoogstraten heeft de gevangenis er sinds kort één. De vrouwen krijgen er veel bewegingsruimte, en mogen er een opleiding volgen of werken. Ook het contact met hun kinderen is op die manier gemakkelijker Herbekijk het fragment »

'Te Gek'-label overhandigd op Erfgoeddag

op 26 april 2017 Het Nieuwsblad
In het nieuwe dienstencentrum 't Pijlijser werd zondagochtend tijdens de Erfgoeddag het label 'Te Gek' uitgereikt. Dat label zet de werking en activiteiten die het centrum aanbiedt, met bijzondere aandacht voor mensen met een psychische moeilijkheid, in de bloemetjes. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en peter van de organisatie Guy Swinnen mochten het label mee in ontvangst nemen. Lees het artikel »

Statuut voor slachtoffers terreur eindelijk in zicht

op 26 april 2017 De Standaard
De onderzoekscommissie 22/3 wil vandaag een consensus vinden over steun aan terreurslachtoffers. Knelpunt is het voorschieten van verzekeringskosten.

Álle cipiers krijgen cursus om radicalisering te herkennen

op 26 april 2017 Het Nieuwsblad
De ongeveer 7.000 medewerkers in de Belgische gevangenissen krijgen een opleiding om de radicalisering van gevangenen op te merken en aan te pakken. Dat schreef De Tijd gisteren. Tot dusver konden nog maar enkele honderden cipiers, directeurs en psychosociale medewerkers zo'n gespecialiseerde opleiding volgen.

Ook vrije beroepen kunnen binnenkort failliet gaan

op 25 april 2017 De Standaard
Het insolventierecht wordt aangepast. Binnenkort is het ook van toepassing op vrije beroepen.

De week van Geens 17 tot 24 april

op 24 april 2017 De week van Geens
Een grote zucht van opluchting maar ook van hoop en enthousiasme gisteravond. Na Nederland, nu ook Frankrijk weg van de populistische koers. Macron zal het -als hij de tweede ronde wint, maar laten we daar even van uitgaan- heel moeilijk krijgen na de parlementsverkiezingen van de maand mei. De belangrijkste fracties in het parlement zullen immers altijd nog de socialisten van Hollande en de republikeinen van Sarkozy zijn. En als Macron het vertrouwen moet krijgen met een regering van 'nieuwe vrouwen en mannen' die niet per se tot één van die twee partijen behoren, zal dat geen sinecure zijn. Lees De week van Geens »

Laatste kans voor regularisatie vuurwapens

op 22 april 2017 Het Belang van Limburg
Bezitters van niet-vergunde vuurwapens krijgen begin volgend jaar “een allerlaatste kans” om die aan te geven zonder risico op vervolging.

Geens: "Er moet heel zorgvuldig omgegaan worden met gerechtelijke bronnen"

op 21 april 2017 Terzake
Meteen na de aanslag in Parijs was er sprake van een Belgische verdachte, maar daar bleek uiteindelijk niets van aan. Maar hoe zit het met de Belgische terreurverdachten? In "Terzake" reageert minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Herbekijk het fragment »

Nieuwe regularisatieperiode voor niet-vergunde vuurwapens

op 21 april 2017 Persbericht
Op vraag van Minister van Justitie Koen Geens keurde de Ministerraad vandaag een voorontwerp van wet goed die de wapenwet hervormt. Het voorontwerp voorziet een nieuwe regularisatieperiode voor niet-vergunde vuurwapens, waardoor de overheid meer zicht zal krijgen op het wapenbezit van particulieren. De nieuwe wetgeving is ook beter afgestemd op de realiteit.

Geens sluit discussie over nationaliteit: "De klok niet terugdraaien"

op 20 april 2017 VRT Nieuws
De minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft in de Kamer duidelijk gemaakt dat de afschaffing van de dubbele nationaliteit er niet komt. Bekijk het fragment »

Antwoord op vraag in plenaire zitting over dubbele nationaliteit

op 20 april 2017 Parlementaire Vragen
In eerste instantie zij er op gewezen dat iedere Staat zelf bepaalt wie zijn nationaliteit verkrijgt en hoe die wordt verloren. Dit principe leidt tot een aantal feitelijke beperkingen. België kan bijvoorbeeld niet bepalen dat een burger die Belg wordt automatisch zijn oorspronkelijke nationaliteit verliest. Maar België kan wel bepalen dat een Belg die een buitenlandse nationaliteit verkrijgt de Belgische verliest. Bekijk hier het fragment uit de Kamer »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...