Vraag Sonja Becq over taalevenwichten aanstelling topmagistrate in Brussel

op 21 februari 2019 Vragenuurtje plenaire
Sonja Becq (CD&V) stelde een vraag over de taalevenwichten in Brussel bij het aanstellen van een topmagistrate. In Brussel geldt het beginsel van een taalevenwicht en -opvolging van de eerste voorzitter van het Hof van Beroep en de procureur-generaal van Brussel, telkens voor periodes van 10 jaar. Indien daartoe de wens bestaat in deze commissie, ben ik bereid het debat aan te gaan over een aanpassing van de wettelijke taalvoorwaarden voor de eerste voorzitters in Brussel. Maar dat is aan het parlement om te beslissen. Indien dit niet lukt zal een volgende regering daar prioritair werk van moeten maken.

De week van Geens 6 februari - 18 februari

op 21 februari 2019 Nieuwsbrieven
Na Facebook, Twitter, nu ook Instagram. Een mens moet meegaan met zijn tijd. De twee voorbije weken waren heftig. We werken heel hard door, maar de verkiezingskoorts neemt toe. Om het noorden niet te verliezen in alle drukte, schrijf ik nu naast de nieuwsbrief ook een wekelijkse opinie over een heet hangijzer en langetermijnpolitiek. U vindt ze ook terug in deze brief, één over klimaat en één over de noodtoestand van Trump. En o ja, voor het geval u het zou vergeten, op 12 mei houden we ons jaarlijks feest. Wat vroeger dan gewoonlijk, inderdaad, omdat het op 26 mei verkiezingen zijn. U komt ook? Uw steun zal deugd doen. Lees de week van Geens »

“Hoe minder vuurwapens, hoe veiliger"

op 21 februari 2019 Het Nieuwsblad
In de hoogovens van ArcelorMittal zijn woensdag in het bijzijn van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) meer dan 12.500 illegale wapens tot nieuw staal gesmolten. Dat staal zal worden gebruikt in de autoindustrie en in de bouw.

12.552 wapens oven in bij ArcelorMittal

op 21 februari 2019 Het Laatste Nieuws
Staalgigant ArcelorMittal in de Gentse haven heeft gisteren en dinsdag 12.552 vuurwapens gesmolten. Deze niet-vergunde wapens konden burgers tot eind vorig jaar straffeloos inleveren. "Van het vloeibare staal worden metaalplaten voor de bouwsector gemaakt", klinkt het bij ArcelorMittal.

Reactie van Minister van Justitie Koen Geens op voordracht Franstalige topmagistrate

op 20 februari 2019 Persberichten
De traditie is dat er taalopvolging is tussen de Eerste Voorzitter en de PG van Brussel, telkens voor periodes van 10 jaar. Omdat Franstalige Eerste Voorzitter Maes zijn mandaat niet wenste te verlengen kwam dit evenwicht in het gedrang.

12.552 wapens gaan in vlammen op bij ArcelorMittal

op 20 februari 2019 De Standaard
Een vrachtwagen is vanochtend het bedrijfsterrein van ArcelorMittal Gent opgereden met een bijzondere lading: 12.552 vuurwapens. Het is de opbrengst van de amnestieperiode die minister van Justitie Koen Geens (CD&V) instelde bij het invoeren van de nieuwe wapenwet nu ruim een jaar geleden. Op dit moment gaan de wapens de convertor in waar ze bij 1700 graden Celsius gesmolten worden. Het vloeibare staal wordt gerecycleerd tot staalplaten voor de auto- en bouwindustrie.

Amnestieperiode afgelopen: 12.552 wapens ingesmolten tot afgewerkte staalproducten bij ArcelorMittal

op 20 februari 2019 Persberichten
Vandaag vernietigde ArcelorMittal Gent zo’n 12.552 wapens die vorig jaar werden binnengebracht tijdens een amnestieperiode. Daardoor verdwijnt een belangrijk aandeel wapens definitief uit het circuit. De wapens worden bij 1700 graden Celsius omgezet tot vloeibaar staal, waar nadien staalplaten van worden gemaakt, geschikt voor onder meer de auto- en bouwindustrie.

Betere samenwerking justitiehuizen en gevangenissen bij re-integratie geradicaliseerde veroordeelden

op 18 februari 2019 Persberichten
In een gemeenschappelijke omzendbrief nemen de ministers die bevoegd zijn voor de justitiehuizen een engagement op om in de gevangenissen een disengagement mogelijk te maken, dit is een traject om de geradicaliseerde gedetineerde van het idee af te brengen om met geweld zijn radicale gedachten in de praktijk om te zetten, en samen met de gevangenis de re-integratie voor te bereiden. De federale minister van Justitie verzekert op zijn beurt alle facilitaire en organisatorische ondersteuning en het tijdig betrekken van de justitie-assistent in het disengagementstraject.

Als de redding zoek is, is de noodtoestand nabij

op 18 februari 2019 Opinie heet hangijzer en de langetermijnpolitiek
De voorbije week werd ik verschillende keren verrast. Maar twee keer niet. De eerste keer niet toen de N-VA met haar veiligheidsprogramma opnieuw de noodtoestand als oplossing naar voor schoof. De tweede keer niet toen Donald Trump aankondigde dat hij de noodtoestand zou uitroepen om zijn Mexicaanse muur alsnog te kunnen bouwen. Smalend voegde hij eraan toe dat, als de noodtoestand werd aangevochten, hij zijn zaak misschien wel voor de gewone rechtbanken zou verliezen, maar dat hij hoopte ze voor het Hoogste Gerechtshof te winnen. De president voelt dus wel aan dat de kwestie van de Mexicaanse muur geen noodtoestand creëert. Maar zijn persoonlijke noden breken de wet. Benieuwd wat mevrouw Pelosi daarover straks aan premier Michel zal zeggen. Lees hier mijn opinie »

Geens formeel: “Afnemen nationaliteit lost niets op”

op 17 februari 2019 VTM Nieuws
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is niet opgezet met de uitspraken van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) over het afnemen van de nationaliteit van Belgische Syriëstrijders. “Ik begrijp niet dat meneer Francken dit voorstel doet, want het is geen oplossing voor het probleem”, zegt hij in de studio van VTM NIEUWS. Bekijk het fragment »

Geen vals gevoel van veiligheid, maar echte veiligheid

op 17 februari 2019 Persbericht
Het Belgisch gerecht heeft een proactief vervolgingsbeleid gehanteerd. Dankzij de inzet van het federaal parket zijn sinds januari 2015 370 personen definitief veroordeeld voor terroristische misdrijven. Veel van de veroordelingen (ongeveer een 170-tal) betreffen Syriëstrijders die veroordeeld zijn op verzet omdat ze nog in Syrië zitten of dood zijn. Indien ze nog leven kan bij aantreffen, moeten ze onmiddellijk naar de gevangenis.

De Zevende Dag over terugkeer IS-strijders en drugsoorlog in Antwerpen.

op 17 februari 2019 De Zevende Dag
In De Zevende Dag reageerde Minister van Justitie Koen Geens op de terugkeer van Syriëstrijders en de aanpak van de drugsoorlog in Antwerpen. Bekijk het fragment »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...