150.000 Belgen stellen “rusthuiscontract” op

op 24 januari 2020 Nieuwsblad
Het aantal Belgen dat een zorgvolmacht laat opmaken, is het afgelopen jaar explosief gestegen. In 2019 kwamen er kwamen 54.956 volmachten bij, waardoor de teller nu al op meer dan 150.000 staat. Dat blijkt uit cijfers van de notarissenfederatie Fednot.

"Gedetineerden die werken in dit land, brengen 3 miljoen euro op voor de schatkist"

op 23 januari 2020 Villa Politica
Over twee onderwerpen kreeg ik vragen donderdag in de plenaire, namelijk over de verkoop van de Financietoren en de gedetineerden die werken in de gevangenis. Gedetineerden die werken, leveren de schatkist per jaar 3 miljoen euro op, waarvan 1,1 miljoen euro naar de belastingbetaler terugvloeit. Bekijk de tussenkomst vanaf 30:53 en 40:10 »

"Ik neem sociaal overleg ernstig. Maar er is een moment dat ik niet anders kan dan zeggen: nu vooruit met de geit."

op 22 januari 2020 Terzake
Minimale dienstverlening in de Belgische gevangenissen? Koen Geens in Terzake: "Ik neem sociaal overleg ernstig. Maar er is een moment dat ik niet anders kan dan zeggen: nu vooruit met de geit." Herbekijk hier Terzake »

Koen Geens (CD&V) wil hoger loon voor gedetineerden die werken in gevangenis

op 21 januari 2020 Het Nieuwsblad
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) pleit voor een hoger loon voor gedetineerden die werken in de gevangenis. Sinds 1 januari zijn die lonen al een eerste keer opgetrokken – een gedetineerde verdient nu 0,75 euro tot 4 euro per uur. Maar Geens wil die lonen nog hoger. “Als de gedetineerde niet zonder geld vrijkomt, verkleint de kans op recidive. En het helpt om de schadevergoedingen te betalen.” Lees het artikel »

Deadline voor aanvragen tot financiële hulp nadert voor bepaalde terreurslachtoffers

op 21 januari 2020 Persberichten
Slachtoffers van terrorisme kunnen financiële hulp aanvragen bij de overheid. Zij krijgen daarvoor een termijn van 3 jaar vanaf de datum dat de feiten officieel erkend zijn als terrorisme. Voor bepaalde terreurslachtoffers loopt die termijn binnenkort af: hun aanvragen moeten voor 18 maart 2020 zijn ingediend. De overheid houdt eraan de personen in kwestie te informeren over hun rechten.

Justitie-assistenten gaan ook daders van huiselijk geweld begeleiden

op 16 januari 2020 Het Belang Van Limburg
De Vlaamse Justitiehuizen krijgen er 150 justitie-assistenten bij, die voortaan ook daders van huiselijk geweld zullen begeleiden die een tijdelijk huisverbod opgelegd krijgen. “Je moet met de daders aan de slag om slachtoffers te beschermen”, zegt bevoegd Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA). Lees het artikel »

Transitiehuis aan grens met Herne geopend: “De ongerustheid voor het onbekende lijkt verdwenen te zijn”

op 15 januari 2020 HLN
Langs de Aatsesteenweg in Edingen heeft het tweede Belgische transitiehuis de deuren geopend. Een transitiehuis is een instelling waar gevangenen zich voorbereiden op hun terugkeer naar de maatschappij. De komst veroorzaakte ook in Herne beroering, maar de ongerustheid is verdwenen.

Eerste Waalse transitiehuis opent deuren in Edingen

op 14 januari 2020 Persberichten
Edingen, 14 januari 2020 - Minister van Justitie Koen Geens, de burgemeester van de stad Edingen, Olivier Saint-Amand, directeur-generaal van de penitentiaire inrichtingen, Rudy Van De Voorde, CEO ad interim van G4S, Luc Priem en de directeur-generaal van Exodus Nederland, Jan Van Gils, hebben vandaag het eerste transitiehuis voor gedetineerden in Wallonië ingehuldigd. Met dit project wil de regering de reïntegratie van gevangenen in de samenleving vergemakkelijken. Specialisten van G4S Care, de zorgafdeling van veiligheidsfirma G4S, en Exodus Nederland zullen verantwoordelijk zijn voor de begeleiding van de gedetineerden in het transitiehuis.

Beste meters en peeters

op 14 januari 2020 Nieuwsbrieven
Een kind om groot te worden, moet zoveel geluk hebben. Een jongvolwassene om ouder te worden, moet zoveel meeval hebben. Als ik terugblik op mijn eigen levensloopje, mag ik niet klagen. Wij noemen het een engelbewaarder. De Joden spreken van mazzeltof. Bergen hebben we er gehad. Ik stond er niet bij stil. Of te weinig. Ik was niet dankbaar genoeg. Of te weinig. Ik telde mijn zegeningen niet. Of te weinig. Het leven doet met ons wat het wil, of toch bijna. We surfen maar. Sommigen op een klein meertje, anderen op de hoogste golven van de oceaan. Allemaal proberen we met ons zeil de wind goed te vangen. Op ons best schitteren we, maar heel even. Lees De Week van Geens »

Koen Geens: 'Laten we Belgisch experiment nog maar even aanhouden'

op 12 januari 2020 Knack
Geens wees er tijdens de nieuwjaarsreceptie van CD&V degenen met separatistische ideeën op dat België momenteel bij de rijkste landen ter wereld behoort en onder meer de beste gezondheidszorg en universiteiten telt.

Vicepremier Geens (CD&V): "Vlaamse partijen in federale regering liefst zelfde als in Vlaanderen"

op 10 januari 2020 VRT
CD&V blijft er bij dat de N-VA deel moet uitmaken van de nieuwe federale regering. Dat heeft vicepremier Koen Geens (CD&V) nog eens herhaald bij aanvang van het kernkabinet. Vandaag hebben de informateurs een gesprek met de voorzitters van de N-VA en de PS, Bart de Wever en Paul Magnette, zij het elk afzonderlijk.

Geen beroep tegen terugkeer kinderen IS-strijders

op 09 januari 2020 De Morgen
De regering gaat niet in beroep tegen de uitspraak van de Brusselse kortgedingrechter die ons land dwingt om het mogelijk te maken voor tien kinderen van Belgische IS-strijders vanuit Syrië naar ons land terug te keren. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) gezegd in de Kamercommissie Buitenlandse Zaken.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...