​Huiswerk (Editoriaal Indra Dewitte)

op 16 december 2017 Het Belang van Limburg
Limburg is warm en gezellig, dat is zeker, en het is hier goed leven. Maar we moeten een kat een kat noemen. Limburg is ook de provincie waar criminele bendes makkelijk vaste voet aan de grond krijgen. Blijkbaar vinden zij het hier ook fijn toeven.

​“Ik weet niet of maatschappij wil betalen voor nultolerantie”

op 16 december 2017 Het Belang van Limburg
Een wildgroei aan motorbendes in alle kleuren, de eerste van de klas in drugslabo's en wietplantages, de misdaad in Limburg bloeit en groeit. Procureur Guido Vermeiren luidde vorige week in onze krant de alarmbel. Hij wil meer middelen. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat het parket in Limburg goed werkt, maar hij wacht al bijna 10 jaar op een objectieve meting van het werk van hoven en rechtbanken. “Dat zijn de magistraten - zoals afgesproken - zelf aan het meten, maar ik heb hun huiswerk nog altijd niet. Als zij dat niet maken, moeten ze mij dat laten maken. Ja, ze zijn een beetje laat.”

​Geens wil objectieve cijfers over werklast van alle parketten

op 16 december 2017 Het Belang van Limburg
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft de alarmkreet van de procureur van Limburg over het gebrek aan middelen gehoord. Maar hij kaatst de bal terug in ons politieke weekendinterview: hij wacht al lang op een meting van de werklast van alle magistraten van dit land. Als zij hun huiswerk niet maken, dan wil hij dat wel voor hen doen.

​Drie nieuwe oorlogsmisdaden erkend dankzij België

op 15 december 2017 Persbericht
Deze donderdag heeft de Assemblee van de Verdragspartijen bij het Internationaal Strafhof (ISH) drie oorlogsmisdaden toegevoegd aan het Statuut van Rome. België heeft deze amendementen aan het stichtingsverdrag van het ISH (het Statuut van Rome) al in 2009 ingediend. Sindsdien heeft ons land zich onafgebroken ingezet om deze amendementen in het verdrag te laten opnemen. Dat gebeurde via ons diplomatiek netwerk, bij monde van onze ministers van Buitenlandse Zaken, Justitie en van onze premiers.

​210 terreurverdachten achter tralies

op 15 december 2017 Het Laatste Nieuws
Maandag start in Brussel het proces tegen Salah Abdeslam. Waarschijnlijk met een valse noot, want er wordt een uitstel gevraagd. Cijfers van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) zeggen dat er in ons land sinds 2015 299 personen veroordeeld zijn wegens terroristische misdrijven. Dit jaar staat de teller op 46.

Ministerraad zet licht op groen voor wettelijke regeling spijtoptanten

op 15 december 2017 VRT NWS
De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wettelijke regeling voor spijtoptanten. Dat zijn (mede)daders die belangrijke informatie aan de speurders geven in ruil voor strafvermindering of een aangepast regime in de gevangenis. "Hoe langer een dossier duurt, hoe meer mensen durven spreken. Dat is een wetmatigheid. En dan kan een spijtoptant van grote waarde zijn", benadrukt minister van Justitie Koen Geens (CD&V). Lees het artikel »

​1.850 'most wanted': eindelijk mag politie ze afluisteren

op 15 december 2017 Het Nieuwsblad
Het is een hallucinant cijfer, maar ons land telt 1.850 veroordeelden die op de vlucht zijn voor hun straf. Volgens minister van Justitie Koen Geens (CD&V) staat de wet het momenteel niet toe om die efficiënt op te sporen. Hij legt nu de laatste hand aan een regeling waarbij de politie ook bijzondere methodes, zoals telefoontap, mag inzetten om die vluchters op te sporen.

​Bestuurder niet meer uitgekleed na uitschuiver

op 15 december 2017 De Tijd
Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) timmert aan een grondige herziening van de regels voor vennootschappen. In zijn ontwerp wordt de persoonlijke aansprakelijkheid van bestuurders geplafonneerd in functie van de grootte van een bedrijf. Hij wil daarmee voorkomend dat loutere beoordelingsfouten bestuurders ruïneren.

Inlichtingendiensten krijgen toegang tot politiecamera’s

op 14 december 2017 Persbericht
De ministerraad keurde vandaag een vernieuwde camerawetgeving goed. Het wetsontwerp van Minister van Binnenlandse Zaken en Veiligheid Jan Jambon, Minister van Justitie Geens en Minister van Defensie Steven Vandeput, verduidelijkt het cameragebruik door de politie en inlichtingendiensten. Het wetsontwerp versterkt de slagkracht van de gerechtelijke politie en de inlichtingendiensten en biedt een duidelijk juridisch kader met aandacht voor de nodige controle en bescherming op het privéleven.

Spijtoptanten moeten misdadigers ontmaskeren en zware misdaden voorkomen

op 14 december 2017 Persbericht
De ministerraad zette vandaag het licht op groen voor een wettelijke regeling voor spijtoptanten. Dit zijn personen die in ruil voor strafvermindering, modaliteiten in de strafuitvoering of een aangepast regime in de gevangenis, belangrijke informatie aanleveren over gepleegde misdrijven met betrekking tot andere (mededaders) en/of medeplichtigen. Zo wil minister van Justitie Geens mogelijk maken dat zware criminelen of terroristen die anders niet te pakken zijn, toch worden geïdentificeerd en veroordeeld. Maar evengoed worden zo zware misdaden vermeden.

​Geen oorlogsmisdaad mag onbestraft blijven

op 13 december 2017 Persbericht
België blijft zijn rol opnemen in de strijd tegen oorlogsmisdaden, misdaden tegen de mensheid en genocide. Minister van Justitie Koen Geens stelde op de vergadering van de Verdragspartijen bij het Statuut van Rome in New York voor om de lijst met wapens die tot vervolging kunnen leiden bij dergelijke wrede misdaden, uit te breiden.

Koen Geens: 'Waarom moet het Internationaal Strafhof altijd in Den Haag zetelen?'

op 13 december 2017 Knack
Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil dat het Internationaal Strafhof van Den Haag meer slagkracht krijgt. Om te beginnen moet de lijst met verboden wapens worden uitgebreid. Lees het artikel »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...