Moskeeën werven vrouwen aan

op 20 augustus 2019 Het Laatste Nieuws
De Moslimexecutieve gaat voor het eerst vrouwelijke 'geestelijken' aanwerven - en meteen achttien: negen theologes en negen predikantes. Ze zullen aan de slag gaan in de erkende moskeeën in ons land. Hun lonen worden betaald door de overheid.

Meer informatie over de nieuwe wet rechtsbijstandsverzekering die op 1 september in werking treedt

op 01 augustus 2019 Persberichten
Naar aanleiding van de berichtgeving over de rechtsbijstandsverzekering in de pers deze ochtend, wijst Minister van Justitie Geens erop dat de nieuwe wettelijke minimumdekking van de rechtsbijstandsverzekering, de competitie tussen de verzekeraars in de premiezetting en de waakzaamheid van de consumenten zal leiden tot een betere rechtstoegang. Het is dus veel te vroeg om conclusies te trekken aan de hand van enkele voorbeelden die de omzetting betreffen van reeds bestaande, oude polissen naar het nieuwe recht.

Gedetineerden mogen eigen kledij dragen én wassen

op 31 juli 2019 Het Laatste Nieuws
Vergeet de grijze gevangenisplunjes. Vanaf 1 juli 2020 mogen gedetineerden hun eigen kledij dragen. Er komen wel strenge regels. Aanstootgevende T-shirts of schoenen met stalen noppen mogen bijvoorbeeld niét. "Een maatpak wel, al zullen de meesten toch voor makkelijke sportkledij kiezen." Lees het artikel »

Hoge raad voor Justitie: "Vrederechters moeten meer samenwerken om kwetsbare mensen te beschermen"

op 30 juli 2019 VRT NWS
Meer dan 100.000 mensen staan in ons land "onder bewindvoering". Dat wil zeggen dat een familielid of advocaat beslissingen in hun plaats mag nemen, omdat ze dat zelf niet meer kunnen. Maar de controle op dat systeem kan soms beter, ontdekte de Hoge Raad voor Justitie (HRJ). Bekijk het fragment »

Meer politie tegen corruptie

op 29 juli 2019 De Standaard
De anticorruptiespeurders van de federale politie krijgen versterking. Eric Snoeck, de nieuwe directeur van de federale gerechtelijke politie, wil het aantal speurders opdrijven van 22 naar 66.

Na elf jaar procederen kan bouw van nieuwe gevangenis eindelijk starten

op 25 juli 2019 Het Nieuwsblad
Niets staat de bouw van een nieuwe gevangenis in Dendermonde nog in de weg. De Raad voor Vergunningsbewistingen heeft de laatste twee procedures die daar werden ingediend, verworpen.

Week van Geens 1 juli -21 juli

op 19 juli 2019 De week van Geens
Ik ben heel fier een Europeaan te zijn. Men kan veel zeggen van de Europese Unie. Meestal omdat men er weinig van weet, en het een gemakkelijke zondebok is voor alles wat niet goed gaat: onze budgettaire toestand die niet verder mag ontsporen, onze vanuit Frankfurt geleide munt- en rentepolitiek, het kwakkel migratiebeleid en vele andere probleemsituaties. Lees De week van Geens »

Ook zonder geweld mag je straks niet meer ontsnappen

op 19 juli 2019 Het Nieuwsblad
In de gevangenis van Ruiselede is gisterenmiddag opnieuw korte tijd een gedetineerde kunnen ontsnappen. Het is al de vierde ontsnapping in nog geen twee weken tijd. Momenteel zijn gedetineerden niet strafbaar als ze uit de gevangenis willen ontsnappen. Zowel CD&V, N-VA als Open VLD wil daar nu verandering in brengen.

Toerekeningsvatbaarheid is geen zwart-witverhaal

op 18 juli 2019 De Standaard
Of iemand bij zijn volle verstand is, lijkt misschien een makkelijke vraag, maar die is allesbehalve makke­lijk te beantwoorden. Behalve in het recht, vooralsnog.

Proces 22 maart vindt plaats op ex-NAVO-site

op 13 juli 2019 De Morgen
Het proces over de aanslagen van 22 maart 2016 zal volgend jaar plaatsvinden op de voormalige site van de NAVO in Brussel. Wegens praktische en operationele redenen is het niet mogelijk het te laten plaatsvinden in het Brusselse justitiepaleis. Volgens justitieminister Koen Geens (CD&V) zal er een tijdelijk gerechtsgebouw komen op de locatie in Evere. Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek vielen 32 doden en 340 gewonden. Het onderzoek naar de aanslagen duurde ruim drie jaar. Het is vorige maand afgerond. In het najaar wordt de startdatum van het proces bekendgemaakt.

Proces aanslagen 22 maart op voormalige NAVO-site

op 12 juli 2019 Persberichten
Op 22 maart 2016 werd ons land opgeschrikt door de aanslagen op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro. Op voorstel van de vice-eersteminister Koen Geens, ging de ministerraad akkoord met de locatie waar het proces van de aanslagen zal plaatsvinden

Uitvoering gevangenissen van de toekomst: goede regels maken goede vrienden

op 12 juli 2019 Persberichten
De Ministerraad ging akkoord met een voorstel van koninklijk besluit van vice-eersteminister en Minister van Justitie, Koen Geens, dat de uitvoering regelt van de wet die een betere bescherming voorziet voor het personeel in de gevangenissen en de gedetineerden.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...