Gerechtsexperten krijgen sneller hun geld

op 19 april 2019 Persberichten
Vertalers-tolken, psychiaters en andere gerechtsdeskundigen zullen veel sneller betaald worden voor hun diensten. Dankzij de komst van 13 gerechtskostenbureaus zullen de experts één centraal aanspreekpunt hebben voor de uitbetaling van hun diensten. Het wetsontwerp werd op donderdag 14 maart 2019 in het parlement goedgekeurd en verschijnt vandaag in het Staatsblad.

Gerechtstolken worden sneller betaald

op 19 april 2019 Het Laatste Nieuws
Vertalers-tolken, psychiaters en andere gerechtsdeskundigen worden binnenkort veel sneller betaald voor hun diensten. Ze krijgen ook één centraal aanspreekpunt.

Revolutie bij Justitie: ‘Elke straf zal worden uitgevoerd’

op 18 april 2019 De Standaard
Het parlement roept op het nippertje straffeloosheid een halt toe. Vanaf volgend jaar leiden ook de kortste veroordelingen tot een straf, en worden gevangenisstraffen van minder dan drie jaar niet langer automatisch omgezet in elektronisch toezicht.

‘Buitenlanders hebben geen vrij spel meer bij overnames in België’

op 18 april 2019 Trends
Vanaf volgende maand hoeven ondernemers een vennootschap niet meer in rigide juridische structuren te proppen. De nieuwe vennootschapswet bevordert structuren op maat. Aandelen met meervoudig stemrecht, verankerde bestuursmandaten en bedrijven zonder kapitaal? Minister van Justitie Koen Geens verdedigt ze met verve.

Iedereen naar de cel: kan dat wel?

op 18 april 2019 Het Laatste Nieuws
Criminelen die de veroordelingen opstapelen en nooit een dag in de cel doorbrengen: het is dé frustratie van politie, rechters en slachtoffers. Met een historische wetswijziging wil het parlement dat nu een halt toeroepen: ook straffen tot 3 jaar zullen voortaan altijd in de gevangenis starten en alleen een rechter kan nog een enkelband toekennen. Maar kán dit wel, met gevangenissen die nu al uit hun voegen barsten?

Van de rechter horen dat je naar de cel moet maar tóch automatisch een enkelband krijgen? Binnenkort verleden tijd

op 18 april 2019 VRT
Wie een celstraf tot 3 jaar krijgt zal vanaf eind volgend jaar niet meer automatisch een enkelband krijgen, om de straf thuis uit te zitten. De commissie Justitie heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd. De nieuwe regeling gaat in op 1 oktober 2020.

Gevangenisstraf tot 3 jaar? Niet langer automatisch een enkelband

op 18 april 2019 Persbericht
Gisteren keurde de allerlaatste Commissie Justitie van deze legislatuur een wetsvoorstel goed waarbij de uitvoering van gevangenisstraffen voor veroordeelden met een geheel van straffen tot 3 jaar ook onder de bevoegdheid van de rechterlijke macht zal vallen. Net zoals dit het geval is voor de veroordeelden met straffen boven de 3 jaar. Voorheen viel dat onder de bevoegdheid van de uitvoerende macht namelijk het gevangeniswezen en werd dit met omzendbrieven geregeld.

Koen Geens houdt personeelskader Justitie op peil

op 12 april 2019 Persberichten
De Minister heeft steeds geprobeerd om het budget op peil te houden en zelfs te laten stijgen ondanks de besparingen. De middelen werden slim ingezet en verdeeld in functie van de reële noden van de rechtbanken. Om meer kandidaten aan te trekken, werd de gerechtelijke stage hervormd. Een extra examen beroepsbekwaamheid werd in 2018 georganiseerd door de Hoge Raad voor het aantrekken van Franstalige kandidaten, omdat daar de tekorten het grootst zijn. In 2019 heeft de Minister de Hoge Raad opnieuw gevraagd om extra examens te houden voor zowel Franstalige als Nederlandstalige kandidaten. Onder meer via digitaliseringsprojecten wordt er steeds naar gestreefd de werklast te verlagen.

‘Meester Chatbot’ helpt u online

op 12 april 2019 Krant van West-Vlaanderen
De balie van West-Vlaanderen pakt uit met een primeur. Op de website kan je vanaf nu in gesprek gaan met een ‘chatbot’, een geautomatiseerde gesprekspartner is dat, die u helpt om de juiste advocaat te vinden.

Wereldprimeur: Vlaamse balies lanceren chatbot om juiste advocaat te vinden

op 10 april 2019 Persberichten
Op initiatief van de balie West-Vlaanderen, en in samenwerking met legal tech bedrijf Lawren.io, sloegen de balies West-Vlaanderen, Provincie Antwerpen, Limburg en de Orde van Vlaamse Balies de handen in elkaar om een volledig autonome chatbot te ontwikkelen die rechtzoekenden helpt om juridische bijstand van een advocaat te vinden. Aan de hand van een reeks vragen zet de chatbot iemand op weg naar de juiste juridische hulp, 24 uren per dag en 7 dagen per week. De chatbot is terug te vinden op de websites van de vermelde balies. Minister van Justitie Koen Geens mocht vandaag het systeem als eerste gebruiken.

Hasseltse gevangenen hebben telefoon in hun cel

op 10 april 2019 Het Belang van Limburg
HASSELT Sinds dit weekend hebben alle gedetineerden van de Hasseltse gevangenis telefoon op cel. Hasselt is de eerste Vlaamse gevangenis waar het nieuwe telefoonproject wordt uitgerold. Na de herfst moet elke Belgische gevangene kunnen bellen vanuit zijn of haar cel.

De week van Geens 3 april - 8 april

op 09 april 2019 Nieuwsbrieven
Na enkele meer dan normaal drukke weken, is er de relatieve rust van de paasvakantie. De stilte voor de storm van de grote verkiezingstest. Tijd dus om naar de Ronde van Vlaanderen te kijken. Lees de week van Geens »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...