Striktere regels buitenlandse financiering vzw’s en stichtingen al op komst

op 22 februari 2019 Persberichten
Naar aanleiding van de publicatie van de studie rond de erkenningscriteria van erediensten in Vlaanderen deze ochtend stipt federaal Minister van Justitie Koen Geens aan dat de federale regering en het federaal parlement reeds bezig zijn met de invoering van de transparantieregels rond financiering van erediensten, en dat juist gisteravond een wetsvoorstel -dat reeds door de Regering werd goedgekeurd op 31 augustus 2018- in overweging werd genomen door de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Het wordt nu geagendeerd in de bevoegde Commissie, en voorgedragen door Dirk Janssens, Leen Dierick en Servais Verherstraeten.

Strijd tegen illegale medicijnen en dopingproducten opdrijven

op 22 februari 2019 Persbericht
De Ministerraad ging akkoord met het voorstel van Minister Koen Geens om de “Hormonencel” om te vormen naar het “Pharma- and Foodcrime platform”. Naast een nieuwe naam krijgt de cel een breder takenpakket. Daar waar vroeger de focus lag op het opsporen van het hormoongebruik bij dieren is de scope vandaag uitgebreid. Het gebruik van anabolen stijgt, alsook zijn er steeds vaker namaakgeneesmiddelen in omloop.

Reactie van Minister van Justitie Koen Geens op voordracht Franstalige topmagistrate

op 20 februari 2019 Persberichten
De traditie is dat er taalopvolging is tussen de Eerste Voorzitter en de PG van Brussel, telkens voor periodes van 10 jaar. Omdat Franstalige Eerste Voorzitter Maes zijn mandaat niet wenste te verlengen kwam dit evenwicht in het gedrang.

Amnestieperiode afgelopen: 12.552 wapens ingesmolten tot afgewerkte staalproducten bij ArcelorMittal

op 20 februari 2019 Persberichten
Vandaag vernietigde ArcelorMittal Gent zo’n 12.552 wapens die vorig jaar werden binnengebracht tijdens een amnestieperiode. Daardoor verdwijnt een belangrijk aandeel wapens definitief uit het circuit. De wapens worden bij 1700 graden Celsius omgezet tot vloeibaar staal, waar nadien staalplaten van worden gemaakt, geschikt voor onder meer de auto- en bouwindustrie.

Betere samenwerking justitiehuizen en gevangenissen bij re-integratie geradicaliseerde veroordeelden

op 18 februari 2019 Persberichten
In een gemeenschappelijke omzendbrief nemen de ministers die bevoegd zijn voor de justitiehuizen een engagement op om in de gevangenissen een disengagement mogelijk te maken, dit is een traject om de geradicaliseerde gedetineerde van het idee af te brengen om met geweld zijn radicale gedachten in de praktijk om te zetten, en samen met de gevangenis de re-integratie voor te bereiden. De federale minister van Justitie verzekert op zijn beurt alle facilitaire en organisatorische ondersteuning en het tijdig betrekken van de justitie-assistent in het disengagementstraject.

Geen vals gevoel van veiligheid, maar echte veiligheid

op 17 februari 2019 Persbericht
Het Belgisch gerecht heeft een proactief vervolgingsbeleid gehanteerd. Dankzij de inzet van het federaal parket zijn sinds januari 2015 370 personen definitief veroordeeld voor terroristische misdrijven. Veel van de veroordelingen (ongeveer een 170-tal) betreffen Syriëstrijders die veroordeeld zijn op verzet omdat ze nog in Syrië zitten of dood zijn. Indien ze nog leven kan bij aantreffen, moeten ze onmiddellijk naar de gevangenis.

Reactie Koen Geens op uitspraken Bart De Wever

op 15 februari 2019 Persberichten
Minister van Justitie, Koen Geens, begrijpt dat het moeilijk is om de strijd met drugs aan te gaan in een stad. Maar elkaar met de vinger wijzen is enkel goed voor de communicatie niet voor de samenwerking. Ik wens alle diensten te danken die zich dag en nacht inzetten in de strijd tegen drugs in ons land.

Meer blauw op straat, minder op kantoor

op 15 februari 2019 Persbericht
Vandaag stelt de Vaste Commissie van de Lokale politie (VCLP) haar memorandum voor in Namen aan alle beleidsmakers, in aanwezigheid van Minister van Justitie Koen Geens en Minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Pieter De Crem. De VCLP wil haar prioritaire actiedomeinen bekendmaken aan alle politie-instanties, overheden en partijvoorzitters.

Drugs in het verkeer weldra opgespoord met speekselcollector

op 15 februari 2019 Persbericht
Steeds meer mensen worden betrapt op het gebruik van drugs terwijl ze met de wagen rijden. Uit cijfers van de politie stellen we vast dat in Vlaanderen in de eerste helft van 2018 net geen drieduizend bestuurders betrapt werden op drugs achter het stuur. Dat is een stijging met elf procent ten opzichte van 2017.

“CD&V gaat voor een Vlaams-Brabant met zekerheid en zuurstof voor generaties.”

op 15 februari 2019 Persbericht
In de Herisemmolen in Beersel stelden Minister van Justitie Koen Geens en Vlaams Fractieleider Peter Van Rompuy hun team voor Vlaams-Brabant voor. “Een gemotiveerd team van sterke lokale mensen uit alle regio's”, aldus de Minister. “We stellen onze straffe kandidaten voor met hun eigen straffe streekproducten. We mogen immers trots zijn op wat onze provincie te bieden heeft." Download het persbericht »

Burgerlijke stand gaat digitaal

op 14 februari 2019 Persberichten
De papieren geboorte- of huwelijksakte mag vanaf 31 maart 2019 definitief de geschiedenisboeken in. De papieren akte is niet meer. De digitale akte, opgeslagen in een centrale databank, komt in de plaats. Ook ondertekent de ambtenaar van de burgerlijke stand een akte voortaan enkel elektronisch.

Belang van de EU om misdaad op te lossen

op 08 februari 2019 Persberichten
Minister van Justitie Koen Geens blijft ijveren voor doorgedreven samenwerking op Europees vlak om misdaad op te lossen. De minister is aanwezig op de Raad van Europese Ministers van Justitie (JAI) in Boekarest.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...