Duizenden wapens definitief uit illegaal circuit

op 12 april 2018 Persberichten
​Begin vorige maand ging een nieuwe amnestieperiode van start voor het regulariseren van niet-vergunde vuurwapens. Het gaat om een initiatief van minister van Justitie Koen Geens, die zo hoopt een beter zicht te krijgen op wapens die zonder de nodige vergunning in het bezit zijn van burgers. De amnestieperiode loopt nog tot eind dit jaar.

​Geens pleit voor betere samenwerking bij kinderontvoering

op 04 april 2018 Persbericht
Minister van Justitie Koen Geens pleitte bij zijn bezoek aan Marokko voor een betere toepassing van het Haags verdrag dat de regels vastlegt wanneer er sprake is van een kinderontvoering. Sinds 2011 is Marokko partner in dat verdrag.

Inbeslagnames gerelateerd aan drugsmisdrijven

op 03 april 2018 Persberichten
​Minister van Justitie, Koen Geens, en zijn Marokkaanse collega Mohamed Auajjar ondertekenden in Marrakech een intentieverklaring om betere samenwerking te bekomen tussen beide landen inzake inbeslagname en verbeurdverklaring.

Stijging beelden kindermisbruik: verhoogde beleidsaandacht

op 02 april 2018 Persberichten
​Uit de vergelijking van parlementaire vragen komt naar voor dat de cijfers van inkomende zaken met beelden van kindermisbruik stijgt bij de correctionele parketten. In 2016 ging het om 806 dossiers en in 2017 om 1162 dossiers. Eensluidende verklaringen geven van twee opeenvolgende jaren is heel moeilijk en omvat slechts een korte periode om een statistische analyse te geven.

​Verhuis jeugdrechtbank Dendermonde

op 30 maart 2018 Persbericht
De Minister van Justitie Koen Geens heeft beslist actie te ondernemen omdat het gebouw van de jeugdrechtbank in Dendermonde inderdaad niet meer voldoet aan de huidige normen.

Burgerlijk Wetboek maakt sprong van 200 jaar: weg met poorten, wallen en lijfsdwang

op 30 maart 2018 Persbericht
Minister Geens schrijft vandaag met de hervorming van het algemeen contractenrecht (verbintenissenrecht) een belangrijke nieuwe pagina in het Nieuw Burgerlijk Wetboek. Het oude Wetboek dateert van 1804 en is het oudste dat vandaag nog van toepassing is in ons land. Vele bepalingen zijn dan ook achterhaald. Onze samenleving is drastisch veranderd en heeft recht op heldere wetgeving, aangepast aan onze moderne tijdsgeest.

​Werken aan een veilige samenleving? Word gevangenisbewaarder!

op 30 maart 2018 Persbericht
In navolging van het protocol dat Minister van Justitie Koen Geens afsloot met de vakbonden van het gevangeniswezen lanceert Selor een nieuwe oproep om zich in te schrijven voor de job van penitentiair bewakingsassistent. Voor elk gekend vertrek wordt drie maand op voorhand een rekruteringsprocedure opgestart en dit op maandelijkse basis.

​Al meer dan 70 000 overtreders betaalden hun verkeersboete online

op 28 maart 2018 Persbericht
Sinds juli 2017 kan u een verkeersboete digitaal afhandelen op de website www.verkeersboetes.be. Al meer dan 70 000 overtreders maakten gebruik van dat systeem. Vanaf 28 maart 2018 is dat nog makkelijker.

Extra middelen voor justitie

op 24 maart 2018 Persbericht
De begrotingscontrole is voor Justitie succesvol afgerond. Minister van Justitie Koen Geens verkreeg extra middelen voor 3 essentiële taken binnen justitie en onze veiligheid. Daar kan niet op bespaard worden.

Justitie die ten dienste staat van de mensen

op 20 maart 2018 Persberichten
Minister van Justitie Koen Geens begrijpt de actie van de justitiële actoren vandaag en wenst samen verder te werken aan een goed functionerende justitie die ten dienste staat van de mensen. Een vlotte dienstverlening staat daarbij voorop.

Modernisering juridische beroepen

op 16 maart 2018 Persberichten
​Minister van Justitie Geens bereidt tegen de zomer van 2018 een beleidsplan voor dat voorstellen zal bevatten tot modernisering van de juridische beroepen. Dat zal gebeuren voor de advocatuur, de bedrijfsjuristen, de notarissen en de gerechtsdeurwaarders.

Grote Moskee Brussel

op 16 maart 2018 Persbericht
Minister van Justitie Koen Geens verheugt zich over het feit dat de regering vandaag heeft ingestemd om de erfpachtovereenkomst met het Islamitisch en Cultureel Centrum van België (ICCB - de Grote Moskee van Brussel), dat verbonden is aan de Wereld Moslimliga op te zeggen.
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...