"Parketten moeten meer prioriteit maken van strijd tegen frauduleuze faillissementen"

op 27 september 2018 Radio 1
Voor economische bedrijven zouden zwaardere accenten moeten gelegd worden bij de parketten dan vandaag. Dat zegt minister van Justitie Koen Geens (CD&V), na het bekijken van de 'Pano'-reportage 'aannemer of oplichter?'. Hij gaat de kwestie bespreken met het college van procureurs-generaal. Beluister het interview »

Criminaliteitscijfers (blijven) dalen: "Meer preventie, hogere waakzaamheid en een veel meer online leven"

op 06 juli 2018 VRT NWS - De Ochtend
​De geregistreerde criminaliteit in ons land daalt en blijft dalen. Dat blijkt uit jaarlijkse criminaliteitscijfers van de politie. Waar er tien jaar geleden nog meer dan een miljoen feiten geregistreerd werden, waren dat er vorig jaar nog ruim 860.000. Mogelijke verklaringen? "Preventie, een verhoogde waakzaamheid en ons leven dat zich steeds meer online afspeelt", laat de federale politie weten.

Jouw erfenis, jouw keuze, jouw beslissing

op 20 november 2017 Radio 2
Ons huidig erfrecht dateert uit de periode van Napoleon. Dringend tijd dus om het aan de huidige samenleving aan te passen, want die samenleving is de voorbije jaren grondig veranderd. Die aanpassing gebeurde eind 2016, 1 september 2018 is ze van kracht. De opfrissing van het erfrecht wil je vooral meer vrijheid geven met je nalatenschap. "Mensen krijgen meer vrijheid en een paar regels die nu heel wat betwisting veroorzaken, zijn scherper gesteld.", zo klinkt het bij Justitieminister Koen Geens. Hoe zien de nieuwe regels er concreet uit?

Over geluk in Hautekiet

op 29 september 2017 Hautekiet
Wat maakt ons gelukkig? Volgens het onderzoek van WHY5Research bij duizend Vlamingen is dat vooral gezondheid. Of is het een deel van de tijdsgeest, waarin gezondheid en sport de plaats hebben ingenomen van religie? Welke rol speelt religie en zingeving voor de Vlaming? (Vanaf minuut 5 Beluister het interview »

Niet alleen Staatsveiligheid, ook OCAD, politie en Dienst Vreemdelingenzaken zullen advies geven over erkenning moskeeën

op 29 september 2017 De Ochtend
Justitieminister Koen Geens (CD&V) wil meer instellingen betrekken bij de erkenning van lokale geloofs­gemeenschappen. Niet alleen de Staatsveiligheid, maar ook de politie, het OCAD, de Dienst Vreemdelingenzaken en de witwascel zullen mee beslissen of een moskee erkend kan worden. Geens heeft daarover een omzendbrief klaar. Beluister het interview »

"Woorden van oud-studente zijn hard aangekomen"

op 14 april 2017 Radio 1
De woorden van staatssecretaris Zuhal Demir (N-VA), dat de CD&V moslims beschouwt als kiesvee, hebben haar collega in de federale regering Koen Geens gekwetst. Geens roept zijn collega's in de regering op "behoorlijk samen te werken, in plaats van elkaar vliegen af te vangen." Herbeluister het fragment. »

"Alles rustig en degelijk afgewerkt met respect voor rechtsstaat en behoud van vrijheden"

op 20 maart 2017 Radio 1
Interview De Ochtend met Minister Geens en Minister Jambon: één jaar na de aanslagen. Herbeluister het interview vanaf 01:40. »

Geens in De Rotonde over de afslagen in het leven

op 26 februari 2017 Radio 2
​Minister van Justitie Koen Geens blikt bij Christel even terug op de aanslagen in Brussel, bijna een jaar geleden. Zijn conclusie is kort maar krachtig: "We hebben gefaald, ik dus ook." Beluister het interview »

"750.000 euro voor videoconferenties en meer dan 5 miljoen voor aankoop nieuwe computers."

op 17 februari 2017 Radio 1
Minister van Justitie Geens maakte vandaag bekend welke investeringen hij doet in de digitalisering van Justitie. Zo komen er onder meer 6000 nieuwe laptops en is het de bedoeling dat straks meer processen via videoconferentie kunnen verlopen.​ Beluister het interview »

"Mensen willen vrijheid om zelf over nalatenschap te beslissen"

op 23 december 2016 Radio 1
Het Belgische erfrecht dateert nog grotendeels uit de tijd van Napoleon. Er moest dringend aan worden gesleuteld, legt Carina Van Cauter uit. Ook minister van Justitie Koen Geens staat achter de modernisering van het erfrecht. "Napoleon was in 1804 revolutionair. Bijvoorbeeld het wettelijk erfdeel van kinderen is nu met de vernieuwing van drievierden naar de helft teruggebracht. Zorgkinderen en andere mensen die voor elkaar zorgen, kunnen nu overeenkomsten sluiten. Dat geeft naast vrijheid, ook zekerheid." Beluister het interview »

Koen Geens: "Problemen niet uitstellen tot we ze niet meer kunnen vermijden."

op 29 september 2016 Radio 1
Vanmiddag werd het kanaalplan, het plan om Molenbeek, Koekelberg en Vilvoorde op te kuisen, geëvalueerd. Koen Geens wil de problemen in de grootsteden niet uitstellen maar meteen aanpakken. Politie en justitie wil echter meer mensen voor al het werk dat blijft liggen. Beluister het interview »

"Weinig mensen geloven dat ik met mijn vuist op tafel kan kloppen, maar dat is wel degelijk zo"

op 19 september 2016 Radio 1
De Groep van Tien vraagt aan justitieminister Koen Geens of we binnen Europa de bestaande middelen niet beter moeten benutten. Zou er best niet één centrale Europese DNA-databank komen? De samenwerking binnen Europa bij het uitwisselen van informatie moet toch beter kunnen. Beluister het interview »
Oudere nieuwsberichten Even geduld aub...