Meer en betere zorg voor geïnterneerden

Gevangeniswezen

Geïnterneerden verbleven ofwel in de gevangenis ofwel in centra zonder specifieke zorg. Minister van Justitie Koen Geens heeft hier deze legislatuur komaf mee willen maken en menswaardige zorg en opvang op maat georganiseerd. Met deze bijzondere eenheden zetten we stappen vooruit wat aangepaste zorg en voorzieningen voor geïnterneerde personen betreft en heeft de Minister een antwoord geboden voor de ontbrekende schakels in het forensisch psychiatrisch zorgnetwerk.

Psychiatrisch centrum Les Marronniers in Doornik

In Les Marronniers is er bijzonder veel expertise aanwezig in het centrum die van onschatbare waarde is voor de behandeling en begeleiding van geïnterneerde personen. De afdeling voor langdurige forensische opvang of “long stay” voor geïnterneerden in Les Marronniers opende de deuren op 1 januari 2016. De patiënten zijn geïnterneerden die een groot risico op recidive hebben en een veiligheidsrisico voor de maatschappij en slachtoffers zijn. Re-integratieprojecten mislukken daardoor. Lees hier meer over Les Marronniers.

Opening GOLF-unit op de campus van UPC Sint-Kamillus in Bierbeek

Het Universitair Psychisch Centrum (UPC) Sint-Kamillus opende een nieuwe afdeling voor geïnterneerde personen met een verstandelijke beperking. Dat gebeurde onder de naam GOLF, wat staat voor 'Geïntegreerde ondersteuning voor personen met een Licht verstandelijke beperking binnen een Forensische context'. In de afdeling 'Langdurige Forensisch Psychiatrische Zorg' verblijven sinds 2016 30 cliënten waarbij re-integratie op korte of middellange termijn niet mogelijk is. De nieuwe afdeling biedt plaats aan 20 personen met een licht verstandelijke beperking in combinatie met een interneringsstatuut. Lees hier meer over de GOLF-unit.

Zorgeenheid vrouwelijke geïnterneerden in Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist in Zelzate

Deze zorgeenheid krijgt een plaats in het rustgevende, groene domein van het Psychiatrisch Centrum Sint-Jan-Baptist en draagt de naam ‘Lumen’. De afdeling biedt een forensisch behandeltraject aan 20 vrouwelijke geïnterneerden aan. Nieuw en uniek aan de zorgeenheid ‘Lumen’ is de behandeling van en zorg voor vrouwelijke geïnterneerden die vandaag een vrij groot risico op recidive vertonen en nood hebben aan een gespecialiseerde opvang en begeleiding in een hoog beveiligde context. Lees hier meer over de zorgeenheid voor vrouwelijke geïnterneerden.

Forensisch psychiatrisch centrum Gent

FPC Gent nam in november 2014 de eerste patiënten op en realiseerde binnen de opstartfase van één jaar de volledige bezetting. Er wordt gewerkt met een wachtlijst, waarbij de chronologie van de beslissing bepaalt wanneer iemand in FPC Gent wordt opgenomen.

Forensisch psychiatrisch centrum Antwerpen

Op 29 juni 2017 werd het FPC Antwerpen officieel geopend. Na de opening van het FPC in Gent in 2014 is dit het tweede centrum voor geïnterneerden dat de federale overheid realiseert in uitvoering van het Masterplan Justitie 2008-2012-2016 voor een humaan detentiebeleid. De oprichting van deze centra biedt een antwoord op het gebrek aan een aangepaste opvang van geïnterneerden die niet thuishoren in een gevangenis. Sinds augustus 2017 stroomden de eerste geïnterneerden binnen. In totaal kan dit centrum aan 182 geïnterneerden, waarvan 18 vrouwen, de menswaardige zorg en begeleiding bieden waar zij recht op hebben. Lees hier meer over de opening van FPC Antwerpen.