Kansspelen

Veiligheid

De bescherming van de speler bij kansspelen staat voor Minister van Justitie Koen Geens steeds voorop. Het is belangrijk om maatregelen te nemen om spelers van weddenschappen en kansspelen te beschermen tegen gokverslaving. Spelers mogen niet misleid of uitgedaagd worden om steeds meer geld uit te geven. Daarom nam Minister Geens verschillende maatregelen inzake gokbeleid.

Betalende lootboxen in strijd met kansspelwetgeving
Op vraag van minister van Justitie Koen Geens voerde de Kansspelcommissie een grondig onderzoek naar ‘loot boxen’ in videogames. Spelers kunnen tegen betaling een ‘loot box’ kopen –die hen een voordeel kan opleveren in het spel- zonder dat ze op voorhand de inhoud ervan kennen. De Kansspelcommissie oordeelt nu dat dit bij zeker drie videogames in strijd is met de kansspelwetgeving. ‘Een gesprek met de sector dringt zich op. Vaak zijn het kinderen die met dergelijke systemen in contact komen en dat kunnen we niet toelaten’, zegt minister van Justitie Geens.

Lees meer op 'Ook EA Games schikt zich naar de Belgische kansspelwetgeving'.

Beperking van verslavende kansspelen op virtuele sportevenementen
Minister van Justitie Koen Geens zorgde voor een striktere omkadering bij de automatische kansspelen wat betreft virtuele sportevenementen. De virtuele weddenschappen die tot nog toe werden voorgesteld als weddenschappen op sportwedstrijden, en georganiseerd op automatische terminals, worden nu definitief als automatische kansspelen gekwalificeerd. Zo worden ze onder het streng beschermingskader van de automatische kansspelen gebracht en worden minderjarigen beter beschermd, door de optrekking van de leeftijdsgrens.

De ‘virtuele weddenschappen’ zijn zeer verslavend en hebben bijna niets meer met wedden op sportwedstrijden te maken. Het beschermingskader bestaat uit een arsenaal aan maatregelen die misleiding van de spelers moeten voorkomen. Lees hier meer over de maatregelen.

Vermindering van het aantal gokkantoren
Alle maatregelen inzake gokbeleid werden genomen om huidige spelers of toekomstige spelers te beschermen. Er is ook steeds aandacht geweest voor de spreiding van het aantal wedkantoren over het grondgebied. Het aantal wedkantoren zal geleidelijk aan verminderen van 684 wedkantoren tot 600. Lees hier meer.

Meer inspraak gemeenten voor vestiging kansspelen
Minister Geens versterkt de rol van de gemeenten in de vestiging en controle van wedkantoren. Nu wordt ook voor de wedkantoren, naar het voorbeeld van de speelhallen, een convenant met de gemeenten vereist waarin overeenstemming bereikt is over minstens de vestigingsplaats en de openings-en sluitingsuren. Wedkantoren mogen voortaan ook niet meer gevestigd worden in de nabijheid van plaatsen waar minderjarigen komen, tenzij de gemeente hiervan wenst af te wijken. 

Bescherming minderjarige spelers en uitgesloten spelers
De toegelaten speeltoestellen in cafés zullen de speler verplicht aan een leeftijdscontrole onderwerpen zodat minderjarigen het toestel niet kunnen gebruiken. Ook automaten van de Nationale Loterij zullen de verplichte leeftijdscontrole toepassen. Voor bezoekers van wedkantoren wordt een algemene identificatieplicht ingevoerd om het minderjarigen en uitgesloten spelers onmogelijk te maken om wedkantoren te betreden. Lees hier meer.

Gokreclame aanpakken 
Reclame voor kansspelen en weddenschappen zet de speler te veel aan tot gokken en leidt soms tot schrijnende gevallen van gokverslaving.

Gokreclame mag volgens de nieuwe regelgeving van Minister Geens niet worden uitgezonden in onderstaande gevallen:

  • Tijdens de live verslaggeving van sportwedstrijden (ongeacht het medium van live verslag). Dit wil zeggen dat er geen gokreclame mag worden uitgezonden bij een onderbreking van een wedstrijd;
  • Tijdens en in de periode van 15 minuten voor het begin van en 15 minuten na het einde van programma’s die zich specifiek richten tot kinderen en minderjarigen;
  • Geen reclame voor online sportweddenschappen voor 20 uur, behalve in geval van de uitzending van sportwedstrijden. Voor en na een sportwedstrijd die live wordt uitgezonden in de namiddag is gokreclame toegestaan. Tijdens de sportwedstrijd is dit niet mogelijk;
  • Geen gokreclame op sportuitrusting en materiaal van minderjarige sportploegen.

Per reclameblok wordt het aantal mogelijke reclamespots voor aanbieders van online sportweddenschappen beperkt tot 1. Verder zijn alleen reclamespots met boodschappen over verantwoord spelen toegelaten en moet de minimumleeftijd vermeld zijn alsook de vermelding ‘gok met mate’.